Czy da się zrobić ciasto bez blachy lub foremki? Jak najbardziej. Aby wyczarować poniższy przepis, nie potrzebujecie żadnego z tych akcesoriów. Wystarczy tylko 6 prostych składników i dosłownie 30 minut przygotowań. Potem wystarczy już tylko cierpliwie czekać na smakowity efekt.

Jak zrobić najprostszą szarlotkę?

W czym upiec ciasto jak nie ma blachy? Odpowiedź jest prosta, choć wielu może ona zaskoczyć. Wystarczy użyć do tego wydrążonego jabłka. Choć ten pomysł może wydawać się dziwny, to zachwyca już od pierwszego kęsa. Choć wygląd tego deseru nieco różni się od tradycyjnego wyobrażenia szarlotki, to gwarantujemy, że zachwyci on każdego gościa. Pieczone jabłka pod kruchą pierzynką przepięknie prezentują się na talerzu i wcale nie odbiegają w smaku od kawałka domowego ciasta na dużą blachę.

Skąd pomysł na tak wyjątkową szarlotkę? Ten nietypowy przepis pojawił się na Instagramie i szybko zdobył ogromną popularność. Podzieliła się nim Nicole, prowadząca profil o nazwie dessert_fix.

Przepis na szarlotkę w jabłku

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 112 g masła,
  • 65 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 4 jabłka,
  • duża szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

1. Z mąki, 100 g masła, 50 g cukru i żółtka (białko zostawiamy na później) zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do zamrażarki na 15 minut.
2. W tym czasie myjemy jabłka i odcinamy z nich "czapeczki" i wydrążamy cały środek.
3. Gniazda nasienne wyrzucamy, a miąższ kroimy w małą kostkę i wrzucamy do garnka razem z 1 łyżką masła, 1 łyżką cukru i cynamonem. Gotujemy przez 10 minut, aż jabłka zmiękną i stworzą gęsty mus.
4. Wyjmujemy ciasto kruche z zamrażarki i wałkujemy je na dość gruby placek, a następnie wycinamy z niego równe paski.
5. Przygotowanym musem wypełniamy wydrążone jabłka.
6. Na wierzchu każdego owocu robimy kratkę z ciasta kruchego i smarujemy ją roztrzepanym białkiem jaja. 
7. Jabłka układamy na blaszce i zalewamy jej dno odrobiną wody. Pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Gotową szarlotkę w jabłku podajemy na ciepło. Najlepiej smakuje z gałką ulubionych lodów i sosem karmelowym.