W książkach kucharskich i sieci znajdziemy wiele przepisów na ciasto jogurtowe, jednak nie każde z nich wychodzi puszyste i leciutkie jak chmurka. W tego typu wypiekach często zdarzają się zakalce, a wszystko to wina popularnego błędu. Zobaczcie, o czym trzeba pamiętać, aby taki prosty jogurtowiec już zawsze wychodził idealnie.

Jak zrobić ciasto jogurtowe, aby wyszło puszyste i lekkie?

Jak zrobić dobre ciasto jogurtowe bez zakalca? Taki scenariusz zwykle bywa spowodowany różnicą temperatur składników, dlatego trzeba zapamiętać, że wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Najlepiej więc wyjąć z lodówki zarówno jogurt naturalny, jak jajka na godzinę przez planowanym gotowaniem.

Masło z kolei musimy najpierw rozpuścić, a potem dokładnie wystudzić, bo zbyt wysoka temperatura tego składnika również nie sprzyja ciastu. Kolejną ważną kwestią jest odpowiednie połączenie składników, bo ciasto na jogurcie nie lubi zbyt długiego miksowania. Najlepiej więc tylko mieszać składniki tylko do ich dokładnego połączenia i ani chwili dłużej. Dalej wszystko już pójdzie gładko, bo masą zrobicie dosłownie w 5 minut.

Po tym trzeba już tylko włożyć ciasto jogurtowe do piekarnika i uzbroić się w cierpliwość. Jak się piecze ciasto jogurtowe? Aby wypiek wyszedł pulchny i pięknie wyrósł, musi spędzić dość dużo czasu w piekarniku. Najlepiej sprawdza się tu temperatura 180 stopni i czas wynoszący 50-60 minut

Prosty przepis na ciasto jogurtowe

Składniki:

  • 120 g jogurtu naturalnego,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 80 g rozpuszczonego, płynnego masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 60 ml mleka,
  • mała szczypta soli.

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia, a mleko podgrzewamy, aby było letnie. Jajka w temperaturze pokojowej wybijamy do miski i ucieramy razem z cukrem i solą. Następnie dodajemy do nich wystudzone płynne masło, jogurt naturalny (również w temperaturze pokojowej) i letnie mleko. Teraz dorzucamy do tego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko mieszamy wszystko szpatułką.

Gotowe ciasto jogurtowe przelewamy do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około godzinę, aż do suchego patyczka.