Lekka surówka z kapusty pekińskiej ma całe grono zwolenników. Zazwyczaj serwujemy ją z marchewką, czasami jabłkiem i sosem. Można też wkroić świeżą paprykę i dosypać kukurydzę z puszki. Ale to jeszcze nie wszystko. Z tymi 2 dodatkowymi składnikami będzie smakować jeszcze lepiej i może pełnić rolę pełnoprawnego drugiego dania. Taka surówka nie tylko świetnie smakuje, ale też nasyci bez obciążania żołądka.  

Co dodać do surówki z kapusty pekińskiej?

Nasze tajne dwa składniki to pierś z kurczaka i ziarna sezamu. Oba dodatki wzbogacą surówkę i sprawią, że będzie smakować doskonale. Pierś z kurczaka można wcześniej ugotować, lub przysmażyć w papierze do pieczenia, by nabrała wyraźnego smaku. Natomiast ziarna sezamu koniecznie uprażcie na patelni. Dzięki temu uwolnią cały aromat i smak.

Przepis na wyjątkową surówkę z kapusty pekińskiej  

 

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 1 ogórek
  • puszka kukurydzy
  • papryka czerwona
  • pierś z kurczaka (ugotowana lub usmażona)
  • 1-2 łyżki ziaren sezamu
  • sól, pieprz
  • koperek i natka pietruszki
  • oliwa
  • sok z cytryny

Kapustę dokładnie płuczemy, szatkujemy na drobne paseczki i wrzucamy do miski. Ogórek, paprykę myjemy i kroimy na plasterki. Kukurydzę odsączamy z wody. Dodajemy wszystko do kapusty. Przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka, ugotowana lub usmażoną, kroimy na małe kawałki i dorzucamy do surówki. Dodajemy poszatkowany koperek i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy. Oliwę, sok z cytryny sól i pieprz mieszamy i taką mieszanką polewamy surówkę. Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu. Gdy będą miały piękną, złotą barwę zdejmujemy z ognia i posypujemy wierzch surówki.

Pierś z kurczaka jest niskokaloryczna, dodatkowo zawiera sporo białka, jest źródłem fosforu, potasu, sodu, a także witaminy A, C, D, E i K Jeśli chcemy być pewni jakości mięsa, najlepiej kupować te ekologiczne lub z wolnego wybiegu.
Ziarna sezamu to bardzo cenny dodatek do potraw. Dostarczają cennych składników odżywczych – m.in. żelaza, wapnia i magnezu. Ich spożywanie korzystnie wpływa na kondycję naszych włosów, skóry i paznokci. Są tez skuteczne w walce wysokim cholesterolem.

Jak widać tak skomponowana surówka to nie tylko pyszny, ale też bardzo zdrowy posiłek, który warto włączyć do stałego menu.