Aby przygotować pyszny i pięknie wyglądający deser wcale nie potrzebujecie całego stosu składników i połowy dnia spędzonej w kuchni. Wystarczą jedynie 3 produkty i 15 minut pracy, a efekt zachwyci każdego łasucha. Zobaczcie, jak przygotować rozpływające się w ustach mleczne kulki, a będziecie robili je na okrągło.

Co zrobić z mleka w proszku?

Ten sypki produkt kojarzy nam się przede wszystkim z przepisem na blok czekoladowy, ale to nie koniec możliwości. Wystarczy połączyć mleko w proszku z mlekiem skondensowanym i skrobią, a powstaną szybkie i proste mleczne kulki. Choć ten trzyskładnikowy deser jest banalnie łatwy w przygotowaniu, to wygląda jak praliny z najlepszej cukierni i zawsze robi wielkie wrażenie na stole.

Jak się robi kulki z mleka w proszku? Wszystko pójdzie gładko, o ile będziecie pamiętali o kilku ważnych zasadach. Po pierwsze, skrobię kukurydzianą trzeba najpierw uprażyć, dlatego cały przepis zaczynamy od wysypania jej na patelnię i doprowadzenia do temperatury około 90 stopni. W tym czasie skrobię trzeba jednak ciągle mieszać, aby się nie przypaliła.

Gdy zrobicie już ten krok, reszta to pestka, gdyż do jeszcze gorącej skrobi wystarczy tylko wsypać mleko w proszku i wlać mleko skondensowane, a następnie wszystko bardzo dokładnie wymieszać. W ten sposób powstanie gęste, plastyczne ciasto, z którego łatwo ulepicie urocze małe kuleczki. Zobaczcie dokładne proporcje i spróbujcie, jakie to smaczne.

Przepis na mleczne kulki

Składniki:

  • 180 g skrobi kukurydzianej,
  • 20 g mleka w proszku,
  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego.

Przygotowanie:

Skrobię kukurydzianą prażymy na patelni, ciągle mieszając. Następnie do gorącej skrobi wsypujemy mleko w proszku i łączymy sypkie produkty. Na koniec dolewamy słodzone mleko skondensowane i dokładnie mieszamy całość, a gdy masa zacznie być plastyczna, wyrabiamy ją ręką. 

Z tak przygotowanego ciasta formujemy w dłoniach niewielkie kuleczki, a następnie każdą z nich obtaczamy w cienkie warstwie skrobi, aby nie przyklejały się do talerza czy pojemnika.

Źródło: Youtube.com/@VinastarChannel