Jeśli lubicie domowe kruche ciasteczka, następnym razem spróbujcie dolać do ciasta trochę mleczka skondensowanego, a będziecie zachwyceni konsystencją, smakiem i wyglądem gotowego wypieku. Wystarczy tylko trzymać się odpowiednich proporcji, a ciastka wyjdą lepsze niż kiedykolwiek. Lepiej od razu przygotujcie podwójną porcję, bo z pewnością bardzo szybko znikną.

Jak zrobić ciasto kruche z mleka skondensowanego?

Klasyczny przepis na kruche ciasto to mieszanka mąki, masła i cukru, ale i bez tego ostatniego składnika można zrobić przepyszny i chrupiący wypiek. Wystarczy zamienić cukier na odrobinę mleczka skondensowanego, a ciastka będą jeszcze smaczniejsze i rozpływające się w ustach. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście takiego triku, koniecznie to zróbcie, a będziecie zachwyceni efektem. Wystarczy już 2/3 szklanki tego słodkiego, gęstego mleczka na 1 kostkę masła i 1,5 szklanki mąki, a wyjdzie z tego cała blacha słodkości.

Jak zrobić kruche ciasteczka bez wałkowania?

To jednak nie wszystko, czym wyróżnia się przepis na kruche ciasteczka z mleka skondensowanego. Zachwycająca jest też sama technika formowania ciastek, bo kruche ciasto wcale nie musi był wałkowane i wykrajane szklanką czy specjalnymi foremkami. Jedyne, co musicie zrobić, to ulepić z niego w dłoniach małe kuleczki, a potem rozgnieć je na blaszce widelcem. Dzięki temu powstaną urocze kółka z wgłębieniami w kształcie kratki. 

Przepis na kruche ciasteczka z mleka skondensowanego

Składniki:

  • 2/3 szklanki mleka skondensowanego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 kostka masła

Przygotowanie:

Mleko, mąkę i zimne masło mieszamy w jednej misce i wyrabiamy z nich gładkie ciasto. Następnie gotowe kruche ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 10 minut do zamrażarki. Po tym czasie lepimy z niego małe kuleczki, układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i rozgniatamy widelcem wzdłuż i wszerz. Tak przygotowane kruche ciasteczka z mleka skondensowanego pieczemy w 180 stopniach przez około 12 minut