Szarlotka tatrzańska, bezglutenowa, z bezą czy sypana - możliwości jest znacznie więcej. Bez względu na to, jaką wybierzecie, najważniejsze są jabłka. Szara Reneta, Antonówka i Malinówka to najlepsze odmiany, które nierozerwalnie łączą się z szarlotkami. Do masy jabłkowej używajcie przyprawy, która zawiera cynamon, kardamon, goździki i wanilię. To znacznie wzbogaci jej smak i aromat. Wybraliście tę na kruchym cieście? Sprawdźcie nasze niezawodne sposoby na to, aby w spodzie nie pojawił się zakalec.

Co zrobić, aby spód szarlotki nie był surowy?

W zależności, jak przygotowujemy szarlotkę, powinniśmy kierować się kilkoma zasadami. Pierwsza z nich dotyczy masy jabłkowej. Tarte jabłka na szarlotkę powinniśmy odsączać z nadmiaru soku, który wypłynął podczas tarcia. Wyciśnięty miąższ będzie nadal soczysty w cieście, ale nie spowoduje, że pojawi się zakalec.

W przypadku prażonych jabłek upewnijmy się, że masa dobrze odparowała z nadmiaru wody. Duście je pod przykryciem do momentu, aż pozostanie sucha masa. Dzięki temu możecie być pewni, że będą odpowiednie.

Najlepszym sposobem na uniknięcie surowego spodu będzie bułka tarta. Podsypcie nią spód z wierzchu, aby ewentualna wilgoć z jabłek została wchłonięta. Podobnym trikiem jest dodanie płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej do masy z jabłek.

Jaka kruszonka do szarlotki?

Kruszonka na bazie masła i mąki pszennej to klasyk, który jest powszechny w każdej kuchni. Jeżeli chcecie podkręcić smak swoich deserów, spróbujcie wykorzystać inne składniki. Dzięki temu szarlotka będzie miała wyrazistszą konsystencję i chrupkość. Takie alternatywy możecie wykorzystać także do owoców pod kruszonką. Z łatwo dostępnych produktów wyczarujecie nowe wersje kruszonki, która zachwyci gości:

  • kruszonka z płatków owsianych - podprażcie płatki owsiane na suchej patelni i połączcie z cukrem i odrobiną masła,
  • kruszonka z płatków migdałów - płatki migdałów podzielcie na dwie części. Drugą zmielcie na drobny proszek. Połączcie obydwie z masłem,
  • kruszonka z kaszy jaglanej - suchą kaszę jaglaną zmielcie i połączcie z dowolnym słodzikiem i łyżką masła,
  • kruszonka z olejem kokosowym - nierafinowany olej kokosowy w stałej postaci połączcie z mąką i miodem.