Chrupiące z zewnątrz, kusząco mięciutkie w środku. Krokiety kochamy nie tylko od święta. Chociaż przyznać trzeba, że właśnie z porcją czerwonego barszczu najbardziej się kojarzą się i wybitnie smakują. Aby radość z ich przygotowania była taka sama, jak z ich jedzenia, wypróbujcie tym razem patent na krokiety z... wafli.

Zamieńcie naleśniki na andruty

Andruty, przez innych określane jako wafle, to idealny zamiennik bazy na krokiety. To właśnie w nie najszybciej zawinięcie wigilijny farsz z kapustą i grzybami czy nadzienie z mięsa po niedzielnym rosole. Chodzi o klasyczne, kwadratowe andruty, które znamy z PRL-owskich słodkości bez pieczenia. Andruty z masą kawową lub oblane czekoladą jako pishinger - czyli torcik wiedeński - to banalne do zrobienia łakocie. Bez problemu dostaniecie andruty zarówno w dużych sieciach spożywczych, jak i osiedlowych sklepikach. Nie mają charakterystycznego smaku, dlatego idealnie pasują do różnego rodzaju nadzienia. Nie obawiajcie się, że zdominują smak farszu. Zastanawiacie się, jak chrupkie i łamiące się wafle zamienić w elastyczne niczym naleśniki ciasto do zawijania krokietów? Tu sprawdzi się konkretna technika zawijania.

Jak zrobić krokiety z wafli?

Wbrew pozorom nie jest to trudne. Na paczkę andrutów wystarczy 1 cebula, drobiowa porcja rosołowa i włoszczyzna, a także podstawowe przyprawy. Do panierowania 2 jajka, trochę mąki i bułki tartej. Na patelni do smaku zeszklijcie posiekaną cebulę. Dodajcie do niej zmielone z włoszczyzną mięso z kurczaka. Jeśli masa jest za sucha - podlejcie ją bulionem lub rosołem. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Jeszcze ciepłą nałóżcie na andrut - zaczynając od brzegów i dając czas, aby namoczyła (ale nie przemoczyła) powierzchnię wafla. Łatwo wyczujecie, kiedy krokiety będą gotowe do zawijania. Zwijajcie dość ciasno, ale nie dociskajcie na siłę, aby całość nie popękała. Ostrym nożem wystarczy pokroić rulon na kawałki. Każdy obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Bułkę tartą polecamy doprawić solą i pieprzem - całość będzie smaczniejsza. Smażymy na rumiany, złoty kolor z każdej strony na porcji oleju. Takie krokiety z wafli najlepiej smakują od razu po przygotowaniu, a jeśli chcecie je odgrzać - najlepiej zrobić to w piekarniku (180 stopni C, ok. 15 minut). 

fot. Magda Pomorska