Robienie zapasów na zimę nie jest nam obce. Wkładamy do słoików sezonowe owoce i warzywa, zalewamy je solanką lub słodko-kwaśną marynatą, macerujemy słodkie zbiory na nalewki. Chwytamy się właściwie każdego sposobu na wypełnienie spiżarni i zamrażarki. Rzadziej bierzemy się za konserwowanie świeżych ziół, a je również warto sprytnie przechowywać, kiedy obrodzą w ogródkach. To dotyczy zwłaszcza młodego koperku. W zależności od metody może mieć różne zastosowanie. Suszony dodamy do zupy ogórkowej, a solony przepłuczemy, posiekamy i dorzucimy do ziemniaków. Koperek na zimę w oleju przyda się za to do marynat, śledzi lub pesto. 

Jak przechowywać koperek? 

Świeże, cięte zioła mają to do siebie, że potrafią bardzo szybko stracić soczystą barwę i pierwotną sprężystość. Dlatego trzeba się z nimi obchodzić z należytym szacunkiem i ostrożnością, zwłaszcza kiedy chcemy użyć ich w nienaruszonej formie do dekoracji zimnych przystawek. Koperek po przyniesieniu ze sklepu należy: 

  • przebrać, jeśli jest taka potrzeba, a także zdjąć z pęczka gumkę lub sznurek, które mocno ściskają łodyżki, 
  • rozłożyć dosyć luźno na lekko ręczniku papierowym lub bawełnianej ściereczce (wykorzystujemy taki materiał, który dobrze wchłonie wilgoć), 
  • zawinąć, tak żeby zabezpieczone były łodyżki i większość listków, 
  • można dodatkowo owinąć pęczek folią spożywcza, 
  • włożyć do szuflady lodówki przeznaczonej na warzywa. 

Takie kroki warto wykonać, kiedy planujemy zużyć zioła w niedalekiej przyszłości, najlepiej w ciągu 3 dni. Natomiast gdy chcemy zachować koperek na zimę, musimy wybrać jedną z metod konserwacji, a mianowicie solenie, mrożenie lub suszenie.  

Koperek solony na zimę 

Solenie koperku w słoiku to jedna z najprostszych metod na przechowywanie większych ilości zielonych gałązek. Niepotrzebne są żadne skomplikowane przepisy ani obróbka termiczna. Wystarczy: 

  1. Przebrać, umyć i osuszyć koperek. Odrzucić grubsze łodygi. Można je wykorzystać do zrobienia bulionu warzywnego, domowej kostki rosołowej lub dowolnego wywaru.  
  2. Włożyć koperek do czystego, wyparzonego i suchego słoika. Każdą warstwę posypywać niejodowaną solą do przetworów, morską lub kamienną.  
  3. Dołożyć kolejne warstwy po kilku godzinach lub następnego dnia, kiedy koperek zmniejszy objętość i puści sok. Dobrze, żeby słoik był pełny. Na wierzchu powinna znajdować się sól.  
  4. Zakręcić słoik i przechowywać go w chłodnym, zaciemnionym miejscu. 

Żeby wykorzystać przygotowany koperek na zimę w słoikach, wystarczy wyjąć potrzebną ilość gałązek, a następnie przepłukać je pod zimną, bieżąca wodą. Pamiętajmy, że koperek i tak będzie dosyć słony, warto wziąć to pod uwagę, dodając go do potraw. Polecamy posiekać go i dorzucić do dorsza z piekarnika, domowego chleba lub marynat do mięs na grilla.  

Koperek w oleju 

Młody koperek, z którym nie mogą się równać zioła wyhodowane zimą w szklarniach, może stać się pysznym składnikiem zielonego pesto lub dowolnego dressingu. Z myślą o makaronach, sałatkach i surówkach warto zakonserwować go w oleju lub oliwie z pierwszego tłoczenia. Koperek należy przygotować tak samo jak do solenia, czyli dokładnie umyć i wysuszyć, najlepiej w wirówce do sałaty. Potem można go z grubsza posiekać i umieścić w zagłębieniach tacy na kostki lodu, po czym zalać olejem i zamrozić. Innym sposobem jest zmiksowanie go z ulubionymi składnikami (czosnkiem, orzeszkami pinii lub ziarnami słonecznika, przyprawami) na koperkowe pesto. Można przechowywać je w słoiczku w lodówce lub w opakowaniu odpornym na niskie temperatury w zamrażarce.

Suszenie koperku 

Na ususzenie koperku, który będzie smakował 100x lepiej niż przyprawa, którą kupujemy w torebce, jest kilka prostych sposobów. Ten proces wcale nie musi być trudny i nie trzeba mieć w domu specjalnego urządzenia. Każdy ma w domu warunki, żeby to zrobić. Oto 2 proste metody bez użycia suszarki do ziół i grzybów: 

  1. Koperek można po prostu zebrać w pęczek (niezbyt gruby, żeby wewnątrz nie gromadziła się wilgoć), związać sznureczkiem i powiesić do góry nogami w suchym, przewiewnym, dosyć ciepłym miejscu. Takie powolne suszenie (potrwa około 2 tygodni) sprawia, że koperek zachowuje olejki eteryczne i pozostaje aromatyczny
  2. Suszenie w piekarniku – koperek należy oberwać z grubszej łodygi, oczyścić, a następnie luźno rozłożyć na blaszce przykrytej pergaminem. Piekarnik ustawiamy na 40°C i lekko uchylamy drzwiczki, żeby mogła uciekać z niego wilgoć. Takie suszenie ziół potrwa kilka godzin. 

Suszony koperek należy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku lub pojemniczku na żywność, w suchym, zaciemnionym miejscu. Przyda się do sosu grzybowego i dań z wędzonego łososia.