Nie wiecie, co zrobić z zapasem ziół z działki? A może szukacie niecodziennego przepisu, który sprawi, ze przemycicie dzieciom jeszcze więcej witamin i minerałów? Bez względu na to, jakie są wasze intencje, warto poznać ten wyjątkowy przepis na wykorzystanie koperku. To idealne zastępstwo dla liści pietruszki czy bazylii, które z reguły stanowią bazę do tego dania. Nie wiecie, o co chodzi? Poniżej znajdziecie dokładną poradę oraz przepis.

Jak zrobić pyszne danie z koperku w 7 minut?

Potrzebny wam będzie blender o większej mocy, sitko do odsączania składników oraz garnek do ugotowania ulubionego makaronu. Najlepiej, aby to było tagliatelle lub fusilli. Suchy czy świeży - wybór należy do was. To sos pesto, który skusi nawet największych niejadków.

Składniki:

  • 2-3 pęczki koperku
  • około 50-70g startego sera typu pecorino czy parmezan
  • ząbek czosnku
  • 50 g pestek słonecznika
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • ulubiony makaron

Przygotowanie:

  1. Wstawiamy makaron do gotowania.
  2. W tym czasie dokładnie płuczemy koperek dokładnie pod bieżącą wodą i lekko siekamy.
  3. Obieramy czosnek, a pestki słonecznika prażymy na suchej patelni przez około 2 minuty.
  4. Wszystkie składniki przekładamy do blendera, dodajemy sól i pieprz oraz oliwę. Miksujemy, aż uzyskamy kremową konsystencję.
  5. Odcedzamy makaron i przelewamy go zimną wodą. Następnie łączymy z pesto z koperku i cieszymy się pysznym błyskawicznym obiadem.

Właściwości zdrowotne i odżywcze koperku

Niektórzy dodają koperek jedynie w niewielkich ilościach do zupy czy ziemniaków, jako przyprawę. Nie wiedzą, ze można zrobić z niego pierwszoplanowy składnik, a nawet wycisnąć sok. Dlaczego jest tak wartościowy? Sprawdźcie poniżej:

  • wspomaga prawidłową pracę jelit i całego układu trawiennego,
  • jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy,
  • jego spożycie pozwala zmniejszać stany zapalne w organizmie,
  • wspomaga leczenie chorób serca, Alzheimera,
  • zawarte terpenoidy pozwalają ochronić przed chorobami mózgu czy wątroby,
  • zawarte w nim garbniki odpowiadają za działanie antybakteryjne i przeciwzapalne,
  • pomaga zmniejszyć poziom cukru we krwi,
  • jest źródłem magnezu oraz witamin z grupy B