Nie wiecie, co zrobić z zapasem ziół z działki? A może szukacie niecodziennego przepisu, który sprawi, ze przemycicie dzieciom jeszcze więcej witamin i minerałów? Bez względu na to, jakie są wasze intencje, warto poznać ten wyjątkowy przepis na wykorzystanie koperku. To idealne zastępstwo dla liści pietruszki czy bazylii, które z reguły stanowią bazę do tego dania. Nie wiecie, o co chodzi? Poniżej znajdziecie dokładną poradę oraz przepis.
Jak zrobić pyszne danie z koperku w 7 minut?
Potrzebny wam będzie blender o większej mocy, sitko do odsączania składników oraz garnek do ugotowania ulubionego makaronu. Najlepiej, aby to było tagliatelle lub fusilli. Suchy czy świeży - wybór należy do was. To sos pesto, który skusi nawet największych niejadków.
Składniki:
- 2-3 pęczki koperku
- około 50-70g startego sera typu pecorino czy parmezan
- ząbek czosnku
- 50 g pestek słonecznika
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- ulubiony makaron
Przygotowanie:
- Wstawiamy makaron do gotowania.
- W tym czasie dokładnie płuczemy koperek dokładnie pod bieżącą wodą i lekko siekamy.
- Obieramy czosnek, a pestki słonecznika prażymy na suchej patelni przez około 2 minuty.
- Wszystkie składniki przekładamy do blendera, dodajemy sól i pieprz oraz oliwę. Miksujemy, aż uzyskamy kremową konsystencję.
- Odcedzamy makaron i przelewamy go zimną wodą. Następnie łączymy z pesto z koperku i cieszymy się pysznym błyskawicznym obiadem.
Właściwości zdrowotne i odżywcze koperku
Niektórzy dodają koperek jedynie w niewielkich ilościach do zupy czy ziemniaków, jako przyprawę. Nie wiedzą, ze można zrobić z niego pierwszoplanowy składnik, a nawet wycisnąć sok. Dlaczego jest tak wartościowy? Sprawdźcie poniżej:
- wspomaga prawidłową pracę jelit i całego układu trawiennego,
- jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy,
- jego spożycie pozwala zmniejszać stany zapalne w organizmie,
- wspomaga leczenie chorób serca, Alzheimera,
- zawarte terpenoidy pozwalają ochronić przed chorobami mózgu czy wątroby,
- zawarte w nim garbniki odpowiadają za działanie antybakteryjne i przeciwzapalne,
- pomaga zmniejszyć poziom cukru we krwi,
- jest źródłem magnezu oraz witamin z grupy B