Aromatyczny kalafior to warzywo, które przez jednych jest uwielbiane, innych zaś niekoniecznie. Co zrobić, aby było lubiane nawet przez największych niejadków? Zupa kalafiorowa to strzał w dziesiątkę. To aromatyczne danie może zastąpić nawet i drugie, gdyż syci na długo. Nie wiecie, jak ją zrobić? Podpowiadamy patent Karola Okrasy, który z pewnością przypadnie wam do gustu.

W jaki sposób wydobyć więcej smaku z warzyw do zupy?

Nie wiecie, jak podkręcić smak warzyw, które znajdą się w zupie? A może czujecie, że to nie jest to, o czym marzyliście po ich ugotowaniu? Mamy sprawdzone patenty, które uwolnią prawdziwy aromat warzyw korzeniowych czy kapustnych. Warto prześledzić je uważnie, a już zawsze będziecie tak robić:

  • podsmażcie kawałki pokrojonych i obranych warzyw na oliwie z oliwek lub maśle - możecie je delikatnie skarmelizować, a dzięki temu wydobędziecie ich słodycz i orzechowy posmak,
  • Włóżcie je do formy lub blachy do pieczenia i posmarujcie oliwą z oliwek i oprószcie solą, pieprzem i czosnkiem - to będzie prawdziwa uczta dla podniebienia, gdy dodacie takie warzywa do zupy krem.

Jak zrobić najlepszą zupę kalafiorową według Karola Okrasy?

Nie macie pomysłu, jak urozmaicić klasyczną zupę kalafiorową? Wybierzcie dobry blender o wysokiej mocy i szybkowar. Dzięki jednemu składnikowi, to będzie wasz przysmak, do którego będziecie częściej wracać.

Składniki:

  •    1 l bulionu drobiowego,
  •     1 kalafior,
  •     pęczek świeżego koperku,
  •     2 liście laurowe,
  •     1 cebula,
  •     3 ziarna ziela angielskiego,
  •     1 marchew,
  •     pół selera,
  •     1 korzeń pietruszki,
  •     1 por,
  •     3 łyżki oleju,
  •     sól i pieprz,
  •     200 ml śmietany.

Przygotowanie:

Warzywa obierzcie, pokrójcie w kosteczkę. Kalafior podzielcie na mniejsze różyczki. Następnie przełóżcie do głębokiego garnka i podlejcie oliwą z oliwek. Smażcie na złoty kolor, aż delikatnie zbrązowieją. Zagotujcie z bulionem przez około 30 minut. Następnie dodajcie przyprawy. Po tym czasie dodajcie posiekany koperek. Jeżeli wolicie zupy krem, warto dodać posiekany koperek tuż po zmiksowaniu warzyw.

Bez względu na to, w jakiej formie ją podacie, nie zapomnijcie o zabieleniu jej śmietaną. To ciekawy pomysł na podanie kalafiorowej w nowej, nieco odmiennej wersji.