Macie ochotę na treściwą, gęstą i pełną smaku zupę, która idealnie rozgrzeje was z mroźne dni? Czeski kapuśniak będzie strzałem w dziesiątkę. Znajdziemy w nim tradycyjnie sporo mięsa, ziemniaków i kwaśnej kapusty, ale od naszego odpowiednika różnią go tylko przyprawy. Już 1 szczypta aromatycznego dodatku zapewnia jego mu wyjątkowy charakter.

Co się daje do kapuśniaku czeskiego?

Każdy przepis na kapuśniak może być trochę inny, jednak ten czeski wyróżnia się szczególnie za sprawą pewnego niecodziennego dodatku. Zwykle bowiem zupa z kapusty kiszonej jest doprawiana majerankiem, kminkiem i sporą ilością pieprzu, natomiast czeska receptura ma również szczyptę wędzonej papryki, która dodaje głębokiego smaku i aromatu. Oprócz niej, warto też dorzucić słodką i ostrą paprykę, a wtedy uzyskamy jeszcze smaczniejszą zupę o pięknym lekko czerwonym kolorze.

Zobaczcie, co jeszcze musi znaleźć się w garnku, aby czeski kapuśniak wyszedł jak trzeba. Prosty przepis w formie krótkiego wideo znajdziecie na TikToku użytkowniczki @Nathallae, czyli Natalii Maszkowskiej.

@nathallae Kto zna czeski kapusniak? 🥲 #kapusniak ♬ ITALODISCO - The Kolors

Prosty przepis na czeski kapuśniak

Składniki:

  • 700 g kiszonej kapusty (razem z wodą z kiszenia),
  • 2 cebule,
  • 200 g kiełbasy,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 2-2,5 l bulionu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • 3 łyżki majeranku,
  • po 2 łyżeczki papryki słodkiej, ostrej i wędzonej,
  • garść suszonych grzybów,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak kiełbasę. Cebulę obieramy i podsmażamy na oleju, a gdy zmięknie, dorzucamy na patelnię pokrojoną kiełbasę oraz kartofle. Wszystko jeszcze przez chwilę podgrzewamy, po czym zalewamy bulionem.

Gdy ziemniaki zmiękną, dodajemy lekko przesiekaną kapustę kiszoną, razem z sokiem. Wszystko doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem oraz papryką słodką, ostrą i wędzoną.

Na koniec wrzucamy też kilka suszonych grzybów. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni, a gdy będzie już rumiany i chrupiący, również dorzucamy go do zupy. Tak przygotowany czeski kapuśniak musimy już tylko zabielić śmietaną i gotowe. 

 

Źródło: Tiktok.com/@nathallae