Grzyby to cenny produkt pełen umami, czyli tajemniczego piątego smaku. To właśnie dzięki niemu dodają one wyrazu każdej potrawie, zamieniając nawet najzwyklejsze dania w prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. Chętnie dorzucamy je do sosu, farszu, czy zupy, ale jest znacznie lepszy sposób na ich wykorzystanie. Okazuje się, że odpowiednio przygotowując grzyby, można z nich zrobić leśny zamiennik bekonu. 

Bekonowe grzyby - z czym to się je?

Lubicie grzyby i testujecie coraz to nowsze sposoby na ich podanie? Bekonowe grzyby to genialny przepis, który szybko obiegł cały internet. Szczególną popularność zyskał wśród osób na diecie roślinnej, gdyż zarówno strukturą, smakiem, jak i zapachem przypomina pieczony boczek. Bekonowe grzyby trafią jednak nie tylko w gusta wegetarian, ale i mięsożerców, gdyż są nie tylko doskonałym zamiennikiem mięsa, ale i świetnym dodatkiem do wszelkich pieczeni czy kotletów. Takie grzybki wyciągają maksimum smaku z mięsa, dodatkowo podkreślając jego smak i aromat.

Jak zrobić bekon z grzybów?

Do zrobienia tego przysmaku możemy wykorzystać dowolny rodzaj grzybów, choć szczególnie dobrze sprawdzą się tu duże kapelusze portobello lub boczniaki. Niezależnie od tego, jakie grzyby wybierzemy, ważne, aby przed przystąpieniem do gotowania bardzo dokładnie je oczyścić, gdyż resztki piasku, chrupiące pod zębami zepsują każde, nawet najpyszniejsze danie.

Kluczem do sukcesu jest jednak sama marynata. To wyrazista mieszanka idealnie zbalansowanych smaków. Słonych, słodkie i kwaśne nuty, podbite wędzonym aromatem, do złudzenia imitują aromatyczny, skarmelizowany boczek. Ważne jednak, aby zachować odpowiednie proporcje, tak, aby żaden ze składników marynaty nie zdominował pozostałych.

Przepis na bekonowe grzyby

Składniki:

  • 500 g grzybów,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 70 ml sosu sojowego,
  • 100 ml oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka papryki wędzonej,
  • 1 łyżeczka chilli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Kroki przygotowania:

1. Grzyby dokładnie myjemy, lekko osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w plasterki o grubości około 5 mm. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

2. W miseczce dokładnie mieszamy olej, sos sojowy, ocet, miód, czosnek oraz wszystkie przyprawy.

3. Do powstałej marynaty wrzucamy grzyby, tak, aby były nią dokładnie pokryte i odstawiamy na 15 minut.

4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rozkładamy na niej zamarynowane grzyby.

5. Grzyby bekonowe pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. W międzyczasie kilkukrotnie przewracamy je na drugą stronę. Na koniec włączamy tryb grill i dopiekamy grzyby jeszcze przez 5-7 minut.