Millefeuille z wędzonego łososia z limonką

Ciasto francuskie w formie warstw, czyli millefeuille, to nie tylko pomysł na deser. Serwujemy millefeuille na wytrawnie, a do środka trafia wędzony łosoś. Całość skrapiamy limonką.

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 190 głosów)

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 320 ml śmietany kremówki
  • szczypta soli
  • 4 plastry wędzonego łososia
  • 4 dymki
  • pieprz
  • garść szpinaku baby
  • 2 limonki

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Ciasto rozkładamy na blasze i pieczemy ok. 20 min, aż się zrumieni. Ciasto po upieczeniu, tniemy ostrym nożem w paski 5 x 8 cm.
  • Schłodzoną kremówkę ubijamy ze szczyptą soli. Łososia kroimy w paski i mieszamy z bitą śmietaną, posiekaną dymką, świeżo mielonym pieprzem.
  • Na talerzach rozkładamy listki szpinaku, na nim kładziemy płatek ciasta, krem ze śmietany i łososia, posypujemy skórką z limonki , przykrywamy kawałkiem ciasta, kremem i przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta. Podajemy z cząstkami limonki.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Porady

Zobacz też: rillette z wędzonego i pieczonego łososia

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy