Millefeuille z wędzonego łososia z limonką

Ciasto francuskie w formie warstw, czyli millefeuille, to nie tylko pomysł na deser. Serwujemy millefeuille na wytrawnie, a do środka trafia wędzony łosoś. Całość skrapiamy limonką.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 320 ml śmietany kremówki
  • szczypta soli
  • 4 plastry wędzonego łososia
  • 4 dymki
  • pieprz
  • garść szpinaku baby
  • 2 limonki

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Ciasto rozkładamy na blasze i pieczemy ok. 20 min, aż się zrumieni. Ciasto po upieczeniu, tniemy ostrym nożem w paski 5 x 8 cm.
  2. Schłodzoną kremówkę ubijamy ze szczyptą soli. Łososia kroimy w paski i mieszamy z bitą śmietaną, posiekaną dymką, świeżo mielonym pieprzem.
  3. Na talerzach rozkładamy listki szpinaku, na nim kładziemy płatek ciasta, krem ze śmietany i łososia, posypujemy skórką z limonki , przykrywamy kawałkiem ciasta, kremem i przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta. Podajemy z cząstkami limonki.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018
ciasto francuskie limonka wędzony łosoś
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy