Cukiernie oferują niezwykle szeroki wybór różnorodnych dekoracji, ale warto pamiętać, że najprostsze pomysły zwykle okazują się najlepsze. Efektowne, a przy okazji smaczne i zdrowe ozdoby możesz wykonać z owoców. Wypiek, który nimi przystroimy, będzie prezentował się wspaniale i niezwykle apetycznie. Jak udekorować tort owocami? Poniżej zamieszczamy kilka sprawdzonych porad.

Owoce to słodycze matki natury, więc jak ulał pasują do słodkich wypieków. Ich wyborny smak może uatrakcyjnić każdy tort, wprowadzając przyjemnie kwaskowe, orzeźwiające nuty, natomiast ze względu na atrakcyjną (i jednocześnie apetyczną) formę, stanowią piękną dekorację. Wiele osób nie wyobraża sobie tortu bez jadalnych ozdób. Jeżeli wy też należycie do tej grupy, koniecznie wypróbujcie w tej roli owoce. Są łatwo dostępne, wyraźnie tańsze niż finezyjne dekoracje, które możemy kupić w cukierniach, a przy tym – nieporównywalnie zdrowsze!

Jakie owoce można dać do tortu?

Dekorowanie tortu coraz częściej przypomina prawdziwą sztukę. Popyt na kunsztownie ozdobione wypieki stale rośnie, podobnie zresztą jak poziom rzemiosła cukierniczego. Wprawny profesjonalista może wykonać na torcie właściwie dowolną dekorację. Na szczęście, nie musicie być zawodowcem, żeby pięknie przyozdobić wypiek owocami. Z tym zadaniem poradzi sobie każdy, a efekt będzie piorunujący.

Do dekoracji tortu można wykorzystać właściwie dowolny rodzaj owoców. Najpiękniej prezentują się i najlepiej smakują świeże (choć to akurat mocno subiektywna kwestia). Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań, by do wykonania dekoracji użyć owoce kandyzowane lub konserwowe. W drugim przypadku trzeba tylko pamiętać, że należy je dokładnie odsączyć z syropu, zanim trafią na wypiek.

Czy tort można udekorować mrożonymi owocami? Oczywiście, że tak. W niektórych przypadkach jest to wręcz konieczne. Świeże maliny i inne leśne pyszności nie są dostępne przez cały rok. Jeżeli latem udało nam się zamrozić trochę tych wyśmienitych owoców, w każdej chwili będziemy mogli użyć je do wykonania dekoracji. Jest jednak pewien warunek – najpierw trzeba będzie je rozmrozić i dokładnie odsączyć.

Jak przykleić owoce do tortu?

Owoce spełnią swoją dekoracyjną funkcję wyłącznie wówczas, gdy będą dobrze trzymać się powierzchni tortu. Bez obaw, żeby ozdoby pozostały na swoim miejscu, nie trzeba stosować wykałaczek ani żadnych innych elementów mocujących. Wystarczy tylko posmarować kremem wierzchnią warstwę wypieku i jego boki, jeżeli tą część także zamierzacie przyozdobić soczystymi owocami. 

Innym skutecznym „spoiwem”  jest galaretka. Nie tylko utrzyma owoce we właściwym miejscu, ale też w istotny sposób wpłynie na smak deseru i jego walory estetyczne. Tak ozdobione torty są szczególnie lubiane przez najmłodszych smakoszy pysznych słodkości, więc jeżeli planujecie przygotować tort z okazji święta swojej pociechy, polecamy wypróbować właśnie taki wariant.

Jak udekorować tort owocami z boku?

Przyozdobiony owocami wierzch tortu prezentuje się pięknie, ale jeżeli zależy wam na efekcie „wow”, udekorujcie także bok wypieku. Jak to zrobić, żeby tort prezentował się efektownie? Polecamy ułożyć owoce ciasno, ale z niewielkim odstępem. Wówczas, z występujących pomiędzy nimi szczelin będzie lekko prześwitywał apetyczny krem. Taka dekoracja prezentuje się fantastycznie, a intensywnie owocowy smak to niezwykle przyjemny „bonus”, który czeka na każdego, kto nie pozostawi na talerzu nawet niewielkiego fragmentu kawałka.

Chcecie udekorować boki tortu piętrowego? Świetnie, bo taki wypiek daje niezwykle szerokie pole do popisu. Bok każdego poziomu możecie przyozdobić innymi owocami. Zapewniamy, że taka kompozycja prezentuje się wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej.  

Jak układać owoce na torcie?

Istnieje wiele metod układania owoców na torcie. Jeżeli zamierzacie wykorzystać mniejsze odmiany, jak choćby borówki amerykańskie, maliny, jagody, jeżyny czy poziomki, polecamy układać w całości. Nieco większe, jak choćby truskawki, warto przepołowić. Dzięki temu, łatwiej utrzymają się na torcie i będą prezentowały się atrakcyjniej. Niektóre owoce, jak np. kiwi, warto pokroić na plastry.

Nie istnieje żadna zasada, która jasno wskazuje, jak ładnie udekorować tort owocami. W tym temacie, warto po prostu polegać na własnym wyczuciu estetyki. Niektórzy trzymają się zasady „od najmniejszych do największych”, przyozdabiając małymi odmianami środek wypieku, a ranty największymi. Inni stawiają na pozorowany chaos. Opcji jest bez liku.

AdobeStock

Kiedy kłaść owoce na tort?

Błędem jest układanie owocowej dekoracji tuż przed podaniem tortu na stół. Owszem, wykonamy ją dość szybko, ale jeżeli zaczniemy układać owoce na torcie wyjętym z lodówki, możemy mieć pewność, że nasze naturalne ozdoby nie będą chciały trzymać się wypieku. Trzeba bowiem pamiętać, że pod wpływem niskiej temperatury, krem staje się gęstszy i twardszy. Żeby uniknąć przykrej niespodzianki, owoce układamy na torcie od razu po posmarowaniu wierzchu i boków kremem. Tak ozdobiony wypiek musi poleżeć w lodówce przynajmniej kilka godzin, a najlepiej – całą noc.

Pomysły na dekorację tortu owocami

Owoce dają niezwykle szerokie możliwości w kwestii dekorowania tortu. Najprostsza metoda to pokrycie całego wierzchu jednolitą warstwą owoców. Możecie też mieszać różne gatunki o zbliżonych wymiarach, tworząc w ten sposób fantazyjne wzory. 

Jedną z najbardziej efektownych ozdób jest truskawkowa rozeta. Tak ozdobiony wypiek prezentuje się wyjątkowo elegancko. Piękną dekoracją jest też owocowy wianek, otaczający cały tort. Wykonajcie go z kilku gatunków, które pasują do siebie smakowo i kolorystycznie. Wianek pozostawia wolną centralną część wypieku. Wykorzystajcie ją do stworzenia osobistej dedykacji ze słodkiej polewy.

Jeżeli tort ma być przygotowany z okazji urodzin, z owoców możecie ułożyć liczbę oznaczającą wiek jubilata. Kontury ułóżcie z małych owoców, np. z jagód, i wypełnij je nieco większymi, choćby malinami.