Sezon grzybowy za nami? Co zrobić ze wszelkimi grzybami, które udało się zebrać bądź kupić? Pomysłów jest wiele. Można zamknąć je w słoiczkach albo wysuszyć je, aby służyły do wielu dań. Suszone grzyby są niezwykle pomocne w kuchni. Mają ciekawy aromat, pyszny smak i świetnie sprawdzają się przy różnych okazjach. Często rodzi się jednak pytanie, jak przechowywać suszone grzyby, żeby nie pleśniały. Chcecie poznać odpowiedź? Przeczytajcie nasz artykuł, a dowiecie się wszystkiego o przechowywaniu suszonych grzybów.

Jak przechowywać suszone grzyby, żeby dotrwały do kolejnego sezonu? To nic skomplikowanego. Należy jedynie pamiętać o tym, aby dbać o miejsce przechowywania grzybów oraz o opakowania, w których chowa się grzyby. Każdy z tych elementów jest istotny, ponieważ niewłaściwie przygotowany, może doprowadzić do pleśnienia grzybów. Jeśli suszone grzyby się popsują, są szczególnie niebezpieczne dla zdrowia, a nawet dla życia człowieka. Jak chronić się przed problemami zdrowotnymi i przed utratą cennych suszonych grzybów? Dowiedzcie się, jak o nie dbać, aby przetrwały wiele miesięcy, a nawet lat.

Jak prawidłowo przechowywać suszone grzyby?

Suszone grzyby powinno przechowywać się tak, jak robiły to babcie czy prababcie. Wystarczy do tego wykorzystać szczelne pojemniki. Najczęściej wykorzystuje się do tego szklane słoje, ponieważ te najlepiej zabezpieczają przed drobnoustrojami i zanieczyszczeniami wokół. Mogą być to jednak również pojemniki drewniane, plastikowe, a nawet blaszane. Ważne jest to, aby były szczelne i trwałe. Jakiegokolwiek rodzaju nie byłby pojemnik, nie może on stać w wilgotnym miejscu, inaczej grzyby zaczną pleśnieć.

Najlepszą opcją jest schowanie suszonych grzybów do szklanych pojemników, np. do słoików. Należy jednak wcześniej dokładnie wymyć i wyparzyć słój, aby w nim nie było żadnych brudów ani bakterii. Istotne jest również osuszenie całego pojemnika. Gdy przejdzie się przez cały ten proces, można do środka wsypać suszone grzyby. Całość należy szczelnie zakręcić odpowiednią pokrywką i odłożyć w ciemne miejsce, np. do piwnicy czy też do szafki, w której trzyma się przetwory. Lepiej, aby taki słoik nie stał w kuchennej półce zaraz obok zlewu, inaczej będzie narażony na wilgoć.

W czym NIE przechowywać suszonych grzybów?

Wiecie już, że suszone grzyby macie przechowywać w szczelnych pojemnikach, najlepiej szklanych. W czym więc nie przechowywać? We wszelkich torebkach papierowych czy też foliowych. Nie dość, że takie suszone grzyby mają pełną swobodę w pochłanianiu wilgoci z otoczenia, to dodatkowo będą one po prostu tracić swój charakterystyczny smak. W praktyce oznacza to, że nawet jeśli grzyby suszone trzymane w ten sposób się nie zepsują, to będą po prostu niedobre. Stracą swój smak i aromat. To wina zarówno wchłaniania wilgoci, jak i wysokiej temperatury.

Suszone grzyby są nadal narażone na wiele czynników zewnętrznych, dlatego trzeba na nie bardzo uważać, aby nic im się nie stało. Nie wolno trzymać ich w miejscach wilgotnych i gorących. Złym pomysłem jest przechowywanie grzybów suszonych w kuchni, np. na blatach. Nie można ich również stawiać w przeciągach czy też przy gorących miejscach, np. przy oknach czy grzejnikach. Najlepsze są miejsca, które nie są narażone na żadne czynniki zewnętrzne, dlatego dobrze sprawdzają się komórki czy piwnice.

Jak przechowywać suszone grzyby, żeby nie spleśniały?

Co zrobić, aby suszone grzyby nie spleśniały? Narażone na pleśń są składniki, które wokół mają nadmiar wilgoci. Dlatego, aby zmniejszyć szansę na powstawanie pleśni i na zepsucie się grzybów, wystarczy trzymać je w szczelnym opakowaniu, może być ono plastikowe, szklane czy nawet metalowe. Istotne jest to, aby cały pojemnik był szczelny. Jak to zrobić w praktyce? Na rynku dostępnych jest wiele tego typu pojemników.

Najlepiej grzyby rozsypać na mniejsze słoiczki czy opakowania z pokrywkami z gumowymi dodatkami zapewniającymi szczelność. Całość można trzymać w szafkach bądź na regałach w piwnicy. Ważne jest to, aby wokół nie było źródła wody, które powodowałoby podwyższanie się poziomu wilgotności powietrza. Jaki plus mają małe słoiczki? Bierze się tyle grzybów, ile potrzebnych jest do danego dania. Jeśli nie otwiera się całego pojemnika z grzybami, zmniejsza się szansę na dostanie się do środka bakterii, wilgoci i drobnoustrojów, dzięki czemu można cieszyć się bezpiecznymi grzybami bez pleśni.

Jak długo można przechowywać suszone grzyby?

Dobrze przechowywane suszone grzyby wytrzymują naprawdę długo. Mogą swobodnie leżeć około 2/3 lat. Prawda jest jednak taka, że o wiele lepsze są świeższe, ponieważ w trakcie leżakowania mogą tracić swoją głębię smaku i aromatu. Wiele zależy też od rodzaju grzybów. Warto jednak wykorzystywać do końca zapasy suszonych grzybów przed sezonem zbierania kolejnych. Suszone grzyby nadają się do wielu dań, między innymi do sosów i zup. Można je również spotkać w kotletach, kapustach czy gołąbkach. Są one niezwykle aromatyczne i smakowe, dzięki czemu uwielbiane są przez wielu kucharzy. Czasami niewielka ich ilość może całkowicie wpłynąć na danie i nadać mu wyjątkowej głębi.

Kiedy suszone grzyby nie nadają się do spożycia?

Suszonych grzybów nie można jeść, jeśli widać na nich pleśń. Jeśli taka się pojawi, cały słoiczek musi iść do wyrzucenia. Dlatego warto trzymać grzyby suszone w mniejszych pojemnikach. Gdy widoczna jest pleśń choćby na jednym suszonym grzybku, prawdopodobnie ta jest już w całym słoiczku, to tylko kwestia czasu, aż się pojawi. Nie warto ryzykować swojego życia ani nikogo innego, kto będzie jadł dania z tymi grzybami. Suszone grzyby z pleśnią mogą spowodować ogromne problemy zdrowotne, które często kończą się wizytami w szpitalu.

Nie warto jeść również suszonych grzybów, które straciły swój aromat, np. przez złe przechowywanie czy też przez za długie trzymanie ich w pojemnikach. Takie grzyby nie tylko nie dodają smaku, ale mogą go popsuć, przez co używanie ich nie ma żadnego sensu. W takim przypadku warto przygotować kolejną porcję grzybów, a te bez aromatu wyrzucić, aby nie niszczyły smaku przygotowywanych dań.