Szybkie i sprawne krojenie zawsze imponuje wszystkim fanom gotowania, więc wielu kuchennych amatorów uparcie ćwiczy, obserwując filmiki i poradniki w sieci. Jest jednak znacznie prostszy sposób na to, by siekać niczym profesjonalista. Sekret tkwi w pewnym triku, do którego, oprócz noża, potrzebujemy jeszcze jednego produktu z kuchennej szafki.

Jak kroić szybciej? Użyjcie tego triku

Częstym problemem, jaki napotykamy podczas krojenia, jest przylepianie się plastrów do powierzchni noża. Ten pozornie mały szczegół znacznie spowalnia ruchy i utrudnia pracę. Aby temu zaradzić, wystarczy jednak zastosować prosty trik. Potrzebna będzie tylko jedna wykałaczka i mały kawałek taśmy klejącej. Jak to działa? Wystarczy przykleić wykałaczkę taśmą do tafli noża w pozycji poziomej. Dzięki temu wszystkie plasterki od razu będą opadać na deskę, zamiast przylepiać się do noża. 

Nauka krojenia - o tym musicie pamiętać

  • Niezależnie od tego, co i w jaki sposób zamierzacie pokroić, pierwszym krokiem są zawsze dobrze naostrzone noże. Jeśli nie macie specjalnej ostrzałki, możecie użyć do tego zwykłego naczynia z kuchennej szafki. Wystarczy kilkukrotnie przeciągnąć nożem po chropowatym rancie ceramicznego kubka, a ostrze będzie jak brzytwa,
     
  • Kolejną ważną kwestią jest to, by nóż stabilnie leżał w dłoni. Jeśli nóż wyślizguje się podczas krojenia, warto naciągnąć na rękojeść kilka gumek recepturek. Ten prosty patent zadziała jak warstwa antypoślizgowa,
     
  • Niezwykle ważne jest też samo ułożenie dłoni. Aby kroić szybciej i bezpieczniej, pamiętajcie o odpowiedniej pozycji drugiej dłoni, którą przytrzymujemy produkt. Ważne, aby nie układać palców na płasko, tylko opierać prostopadle paznokciami. Dzięki temu unikniemy skaleczeń i zacięć. Ten sposób pokazuje na TikToku między innymi użytkowniczka @poppycooks.
 
@poppycooks THIS VIDEO IS SO IMPORTANT! ⚠️ Did you know the right way to chop?! #kitchentips #knifeskills #howto ♬ Elevator Music - Bohoman