Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast. Można go przygotować na mnóstwo sposób. Wiele osób bardzo lubi sernik wiedeński, inni z kolei są miłośnikami tego tradycyjnego. Jeśli macie ochotę na odrobinę urozmaicenia – przygotujcie sernik chałwowy, sernik z porzeczkami lub sernik na zimno z serków homogenizowanych.

Patent na kremowy i wilgotny sernik

Sernik na oleju brzmi dość dziwnie, ale uwierzcie, że naprawdę warto spróbować. Wyjdzie tam smaczny, że wszyscy będą chcieli zdobyć na niego przepis. Będzie leciutki jako chmurka, a przy tym odpowiednio wilgotny.

W czym więc tkwi cały sekret? Na dodaniu do sernika mleka i oleju. Te dwa produkty sprawią, że uzyska on aksamitną teksturę.

Żeby zrobić sernik na oleju potrzebujecie: 1 duże opakowanie herbatników maślanych lub kakaowych, 1 kg twarogu z wiaderka, ½ szklanki oleju, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1-2 szklanki cukru (zależnie od preferencji smakowych), 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 jajka, 4 żółtka, 2 szklanki mleka, sok z ½ cytryny + skórka otarta z owocu.

Najpierw przygotujcie spód od sernika. Wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia i ułóżcie na nim warstwę herbatników (powinny one ściśle do siebie przylegać). Żeby przygotować masę serową – przełóżcie twaróg do miski, dodajcie do niego  mleko, olej, żółtka, jajka i cytrynę. Całość wymieszajcie i dosypcie cukier wanilinowy. Dodajcie też cukier. Na koniec dołóżcie budyń. Połączcie wszystkie produkty tak, żeby uzyskać jednolitą masę. Przełóżcie je na przygotowany spód z herbatników. Wyrównajcie powierzchnię ciasta.
Piekarnik nagrzejcie do 180 stopni Celsjusza i pieczcie w nim sernik przez ok. 60 minut. Po ostudzeniu udekorujcie go polewą czekoladową.