Nikt z nas nie chce marnować i wyrzucać pieczywa, ale czasem chleb pleśnieje nam w chlebakach już po kilku dniach od zakupu. Jak temu zapobiec? Istnieje pewien mało znany i banalnie prosty sposób. Wystarczy tylko włożyć do chlebaka coś, co zwykle wrzucamy do garnka z zupą. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie spróbujcie, a chleb i bułki będą świeże znacznie dłużej.
Jaki jest najlepszy chlebak na pieczywo?
Nie każdy zastanawia się przy wyborze chlebaka z czego jest wykonany, ale okazuje się, że to bardzo ważna decyzja, która wpływa potem na świeżość pieczywa. Najlepiej więc wybierać chlebaki drewniane lub bambusowe, które pozwalają zachować odpowiednią temperaturę i wilgotność, dzięki której chleb czy bułki tak szybko nie wysychają i nie pleśnieją.
Nie polecamy natomiast plastikowych pojemników, gdyż nie dają one takiej cyrkulacji powietrza jak naturalne materiały, a tym samym przyspieszają proces pleśnienia. Metalowa wersja będzie już nieco lepsza niż plastik, ale niestety taki chlebak mocno reaguje na skoki temperatury w kuchni, co też będzie sprzyjało psuciu się pieczywa.

Źródło: Getty/iStock
Co włożyć do chlebaka?
Kiedy wybierzemy już dobry chlebak i będziemy odpowiednio przechowywali w nim pieczywo, możemy jeszcze dodatkowo zrobić 1 rzecz. Chociaż brzmi to przedziwnie, okazuje się, że do środka takiego pojemnika na chleb warto włożyć cebulę, która ma działanie konserwujące i zapobiega rozwojowi pleśni na pieczywie. Oprócz tego to tanie warzywo pomoże też zachować odpowiednią wilgoć w środku chlebaka, dzięki czemu wszystkie bułki i chleby będą świeże znacznie dłużej.
Co zrobić, żeby chleb był dłużej świeży?
Jeśli jednak nie jesteście przekonani do trzymania cebuli w chlebaku i boicie się, że jej intensywny zapach przejdzie na pieczywo, możecie też zastosować kilka innych produktów, działających w podobny sposób. Jako zamiennika cebuli można też użyć kawałka jabłka, łodygi selera naciowego lub cukru w kostkach. Dla obrony przed pleśnią, wnętrze chlebaka można też co jakiś czas przecierać mieszanką wody z octem.
Ponadto bochenki chleba warto trzymać w chlebaku owinięte bawełnianą ściereczką, natomiast bułki - w lnianym woreczku. Dzięki temu pieczywo nie wyschnie aż tak szybko.
















