W każdej lodówce stoi co najmniej jeden słoik z musztardą. A rodzajów musztard jest sporo. Od sarepskiej, Dijon, francuskiej, po delikatesową, czy kremską. Każda wyróżnia się innym smakiem, albo konsystencja. Musztardę robi się z gorczycy białej, brązowej lub czarnej. Pozostałe składniki to ocet, cukier albo miód, sól, woda i przyprawy. I to wszystko. 
Dodajemy ją do sosów, na kanapki, świetnie smakuje z wszelkiego rodzaju mięsami, zwłaszcza pieczonymi i grillowanymi. Ale też nie wyobrażamy sobie hot-doga, czy burgera bez tego dodatku. To też fantastyczna baza do marynaty. Gdy się kończy, a na dnie zostaje odrobina musztardy, najczęściej słoik ląduje w zlewie. Kiedy przeczytacie do końca ten artykuł, więcej nie zrobicie tego błędu. Każda, nawet najmniejsza ilość musztardy to doskonała baza do przygotowania nowego, pysznego dodatku.

Pyszny sos z resztek musztardy

Jeśli więc macie w lodówce prawie pusty słoik z musztardą, przygotujcie błyskawiczny sos, który zachwyca smakiem, i będziecie go mogli dodawać do sałatek, sosów, albo mięs. Musztarda, to świetna baza. Przygotujcie:

  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka posiekanej szalotki
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki soli

Wszystkie składniki wrzućcie do słoiczka z resztka musztardy, dobrze zakręćcie, potrząśnijcie energicznie słoikiem przez 30 sekund i gotowe. Najlepszy sos macie pod ręką.

Ciekawostki o musztardzie

  • Czy wiecie, skąd pochodzi słowo „musztarda”? To latyńskie określenie „mustum”, które oznacza winogronowy moszcz czyli młode, niesfermentowane wino. Francuscy mnisi dodawali je do zmiażdżonych ziaren gorczycy, i w ten sposób powstała właśnie musztarda.
  • Ziarna gorczycy były wykorzystywane przez ludzi już 3 tyś. lat p.n.e. A co ciekawe, wcale nie jako dodatek smaku i aromatu. Przede wszystkim służyły do maskowania nieprzyjemnego smaku nieświeżej żywności.
  • Jedzenie musztardy może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, poprawie trawienia, łagodzeniu bólów reumatycznych. Ma też działanie antybakteryjne. Musztarda jest także naturalnym środkiem na zaparcia.