Potrawy, które przygotowujemy na święta wielkanocne to przede wszystkim żurek, jajka pod różnymi postaciami, sałatki, ale też pasztety i różnego rodzaju ciasta. Do wielu z tych dań będziecie potrzebować musztardy. A może by tak zrobić ją samodzielnie w tym roku, zamiast wybierać taką ze sklepu? Jeśli macie na to ochotę – koniecznie skorzystajcie ze świetnego przepisu Karola Okrasy.
Przepis na musztardę Karola Okrasy
Potrzebne składniki:
- 12 łyżeczek zmielonych ziaren żółtej gorczycy
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 4 łyżki soku jabłkowego
- 1 łyżeczka kurkumy
Sposób przygotowania:
- Najpierw przelejcie do słoiczka białe wino i sok jabłkowy.
- Dodajcie do tego 4 łyżki wody i 12 zmielonych ziaren żółtej gorczycy.
- Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie dodajcie kurkumę.
- Słoiczek odstawcie do lodówki na 12 godzin.
Czego jeszcze można użyć do zrobienia musztardy?
Do zrobienia musztardy w domu, poza wymienionymi wyżej składnikami, możecie dodać też:
- miód,
- chrzan,
- ocet,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Dobrym pomysłem będzie użycie też różnych rodzajów gorczycy: czarnej, żółtej oraz białej. Pamiętajcie, że musztardę własnej roboty możecie przechowywać nawet przez 2 lata. Musi być ona jednak szczelnie zamknięta w słoiczku i stać w spiżarni lub innym zaciemnionym miejscu. Po otwarciu wstawcie ją do lodówki – tam możecie z niej korzystać nawet przez rok.