Potrawy, które przygotowujemy na święta wielkanocne to przede wszystkim żurek, jajka pod różnymi postaciami, sałatki, ale też pasztety i różnego rodzaju ciasta. Do wielu z tych dań będziecie potrzebować musztardy. A może by tak zrobić ją samodzielnie w tym roku, zamiast wybierać taką ze sklepu? Jeśli macie na to ochotę – koniecznie skorzystajcie ze świetnego przepisu Karola Okrasy.

Przepis na musztardę Karola Okrasy

Potrzebne składniki:

  • 12 łyżeczek zmielonych ziaren żółtej gorczycy
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka kurkumy

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przelejcie do słoiczka białe wino i sok jabłkowy.
  2. Dodajcie do tego 4 łyżki wody i 12 zmielonych ziaren żółtej gorczycy.
  3. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie dodajcie kurkumę.
  4. Słoiczek odstawcie do lodówki na 12 godzin.

Czego jeszcze można użyć do zrobienia musztardy?

Do zrobienia musztardy w domu, poza wymienionymi wyżej składnikami, możecie dodać też:

  • miód,
  • chrzan,
  • ocet,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Dobrym pomysłem będzie użycie też różnych rodzajów gorczycy: czarnej, żółtej oraz białej. Pamiętajcie, że musztardę własnej roboty możecie przechowywać nawet przez 2 lata. Musi być ona jednak szczelnie zamknięta w słoiczku i stać w spiżarni lub innym zaciemnionym miejscu. Po otwarciu wstawcie ją do lodówki – tam możecie z niej korzystać nawet przez rok.