Spis treści:
- Faszerowana kalarepa mięsem mielonym
- Przepis na faszerowaną kalarepę pieczarkami
- Kalarepa faszerowana warzywami
Faszerowana kalarepa mięsem mielonym
Składniki:
- 3-4 kalarepy,
- opakowanie mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 100 g sera żółtego typu Gouda lub Cheddar,
- czerwona papryka,
- 2 marchewki,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
- Kalarepę dokładnie myjemy i pozbawiamy liści. Możemy wykorzystać je do świeżo wyciskanego soku warzywnego.
- Kalarepy wydrążamy za pomocą noża lub specjalnego wykrawacza. Pozostawiamy środkowy miąższ i kroimy go w drobną kosteczkę.
- Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem - jeżeli chcesz uzyskać głębszy smak, można dodać słodką paprykę w proszku i oregano.
- Kroimy paprykę i marchewkę w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce. Łączymy z mięsem mielonym i nadziewamy kalarepy. Na koniec posypujemy startym serem.
- Wkładamy do piekarnika na 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 35 minut do miękkości. Pod koniec pieczenia możemy dodać jeszcze jedną porcję sera do stopienia.
Przepis na faszerowaną kalarepę pieczarkami
Składniki:
- 3-4 kalarepy,
- 250 g pieczarek,
- opakowanie sera feta,
- marchewka,
- cukinia,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
- Kalarepę dokładnie myjemy i pozbawiamy liści. Możemy wykorzystać je do świeżo wyciskanego soku warzywnego.
- Kalarepy wydrążamy za pomocą noża lub specjalnego wykrawacza. Pozostawiamy środkowy miąższ i kroimy go w niewielką kosteczkę.
- Pieczarki obieramy z wierzchniej skórki i drobno kroimy w plasterki. Podsmażamy je na oliwie z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem.
- Kroimy cukinię i marchewkę w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce. Łączymy z pieczarkami i nadziewamy kalarepy. Dodajemy kawałki pokruszonej fety.
- Wkładamy do piekarnika na 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 30 minut.
Kalarepa faszerowana warzywami
Składniki:
- 3-4 kalarepy,
- 2 pomidory,
- 150 g kaszy kuskus,
- świeża bazylia,
- marchewka,
- oliwki,
- oliwa z oliwek,
- szklanka wody.,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
- Kalarepy dokładnie obmywamy i czyścimy z resztek piasku w zakamarkach. Odcinamy liście i łodyżki.
- Pomidory kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek z listkami bazylii i doprawiamy solą i pieprzem.
- Ścieramy na tarce marchewkę i wydrążamy oliwki, jeżeli są z pestkami.
- Kuskus zalewamy wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Łączymy warzywa z kaszą i nakładamy do wydrążonej wcześniej kalarepy.
- Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez 30 minut. Możesz posypać dowolnie wybranym serem lub tofu pod koniec pieczenia.
Komentarze