Spis treści:

  1. Faszerowana kalarepa mięsem mielonym
  2. Przepis na faszerowaną kalarepę pieczarkami
  3. Kalarepa faszerowana warzywami

Faszerowana kalarepa mięsem mielonym

Składniki:

  • 3-4 kalarepy,
  • opakowanie mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 100 g sera żółtego typu Gouda lub Cheddar,
  • czerwona papryka,
  • 2 marchewki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Kalarepę dokładnie myjemy i pozbawiamy liści. Możemy wykorzystać je do świeżo wyciskanego soku warzywnego.
  2. Kalarepy wydrążamy za pomocą noża lub specjalnego wykrawacza. Pozostawiamy środkowy miąższ i kroimy go w drobną kosteczkę.
  3. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem - jeżeli chcesz uzyskać głębszy smak, można dodać słodką paprykę w proszku i oregano.
  4. Kroimy paprykę i marchewkę w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce. Łączymy z mięsem mielonym i nadziewamy kalarepy. Na koniec posypujemy startym serem.
  5. Wkładamy do piekarnika na 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 35 minut do miękkości. Pod koniec pieczenia możemy dodać jeszcze jedną porcję sera do stopienia. 

Przepis na faszerowaną kalarepę pieczarkami

Składniki:

  • 3-4 kalarepy,
  • 250 g pieczarek,
  • opakowanie sera feta,
  • marchewka,
  • cukinia,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Kalarepę dokładnie myjemy i pozbawiamy liści. Możemy wykorzystać je do świeżo wyciskanego soku warzywnego.
  2. Kalarepy wydrążamy za pomocą noża lub specjalnego wykrawacza. Pozostawiamy środkowy miąższ i kroimy go w niewielką kosteczkę.
  3. Pieczarki obieramy z wierzchniej skórki i drobno kroimy w plasterki. Podsmażamy je na oliwie z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Kroimy cukinię i marchewkę w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce. Łączymy z pieczarkami i nadziewamy kalarepy. Dodajemy kawałki pokruszonej fety.
  5. Wkładamy do piekarnika na 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 30 minut.

Kalarepa faszerowana warzywami

Składniki:

  • 3-4 kalarepy,
  • 2 pomidory,
  • 150 g kaszy kuskus,
  • świeża bazylia,
  • marchewka,
  • oliwki,
  • oliwa z oliwek,
  • szklanka wody.,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Kalarepy dokładnie obmywamy i czyścimy z resztek piasku w zakamarkach. Odcinamy liście i łodyżki.
  2. Pomidory kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek z listkami bazylii i doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Ścieramy na tarce marchewkę i wydrążamy oliwki, jeżeli są z pestkami.
  4. Kuskus zalewamy wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Łączymy warzywa z kaszą i nakładamy do wydrążonej wcześniej kalarepy.
  5. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez 30 minut. Możesz posypać dowolnie wybranym serem lub tofu pod koniec pieczenia.