Lubicie surówkę z porem, ale szukacie na nią innych pomysłów? Ten przepis to banalnie prosta receptura, ale nie wszyscy ją znają. Koniecznie nadróbcie zaległości i przetestujcie ten smak, a gwarantujemy, że go pokochacie. Wystarczy tylko kilka prostych składników, ale cały sekret tkwi w wyrazistym sosie. Majonez i śmietana nie będą potrzebne, przyda się za to coś, co zwykle dorzucacie do sałaty.

Jak zrobić najlepszą surówkę z pora z sosem?

Aby surówka z porem wyszła pyszna i kremowa, wcale nie musimy dodawać majonezu ani śmietany. Znacznie mniej kalorycznym, a równie smacznym wyborem będzie sos na bazie oliwy, miodu, soku z cytryny i musztardy. Takie połączenie smaków jest nam dobrze znane z klasycznego winegretu do sałaty, ale okazuje się, że do pora pasuje równie dobrze.

Wystarczy więc wymieszać 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę miodu i 1 łyżeczkę ulubionej musztardy i odrobinę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wszystko możemy oczywiście po prostu wymieszać w misce, jednak najłatwiej będzie umieścić składniki w słoiku, zakręcić jego wieczko i energicznie potrząsać przez kilka sekund. W ten sposób sos będzie idealnie wymieszany i nabierze aksamitnej konsystencji. Gotowy dressing wkładamy do lodówki i bierzemy się za przygotowanie warzyw.

Jak zrobić surówkę z pora?

Kiedy mamy już gotowy sos, reszta przepisu pójdzie gładko, gdyż musimy tylko rozdrobnić głównego bohatera surówki i resztę dodatków. Potrzebny będzie 1 duży por, 1 marchewka i 1 jabłko.

Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, jednak zanim zabierzemy się za krojenie pora, możemy dodatkowo sparzyć go wrzątkiem, a wtedy będzie nieco łagodniejszy w smaku. Jeśli jednak wolicie ostrzejsze i bardziej wyraziste surówki, możecie to pominąć i od razu drobno posiekać warzywo.

Wszystkie składniki mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotową surówkę odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły.

Polecamy też przepis na tradycyjną surówkę z pora.