Surówka z pora to pyszny dodatek do obiadu, który przygotujecie w łatwy i szybki sposób. Można ją podać na wiele sposobów. Najbardziej klasyczne połączenie to surówka z pora z jabłkiem, marchewką i majonezem. Możecie jednak zrobić ją w bardziej nieoczywisty sposób i polać sosem, który nada jej cudownego smaku.

Smakowity sos do surówki z pora

Surówka z pora zyska zupełnie nowy smak, jeśli dodacie do niej bardzo popularny sos. Chodzi o winegret. Będzie to świetna alternatywa dla klasycznego majonezu, który jest znacznie cięższy i o wiele bardziej kaloryczny.

Doskonały sos winegret przygotujecie na bazie oliwy z oliwek (lub oleju roślinnego), a także ostrej musztardy. Możecie zrobić również klasyczną wersję z dobrej oliwy, świeżo wyciśniętego soku z cytryny, soli oraz pieprzu.

Co zrobić, żeby surówka z pora była jeszcze lepsza?

Żeby surówka z pora smakowała jeszcze lepiej, użyjcie kilku banalnie prostych trików. Przed dodaniem surowego pora – możecie go sparzyć, żeby jego smak był mniej intensywny i wyrazisty. W ten sposób powstanie delikatniejsza wersja tej surówki. 

Pamiętajcie również o tym, żeby surówkę schłodzić przez kilka minut w lodówce przed podaniem. Wtedy smaki się w niej "przegryzą" i będzie o wiele smaczniejsza.