Wszyscy wiemy, że domowe bułeczki nie mają sobie równych, ale te z dodatkiem cynamonu kompletnie rozbijają już bank. Słodki smak i genialny korzenny aromat cieszą nie tylko podniebienie, ale i wspaniale otulają w chłodne, ponure poranki. Niezbędny będzie jednak pewien jesienny składnik, który zrobicie sami w mgnieniu oka. Zobaczcie, jakie to proste.

Jak zrobić bułeczki cynamonowe, aby były jeszcze lepsze?

Aby przygotować najlepsze domowe bułeczki cynamonowe, do podstawowych składników na ciasto drożdżowe dodajcie niepełną szklankę puree z dyni. To właśnie ten soczyście pomarańczowy mus nadaje wypiekowi przepiękny kolor i obłędny aromat. Jak się robi puree z dyni? Wystarczy ją obrać, pokroić na kawałki i upiec w piekarniku, aż stanie się miękka, a potem zblendować lub ugnieść tłuczkiem na gładką papkę. Kiedy macie już ten najważniejszy składnik, reszta pójdzie jak po maśle. Zobaczcie przepis na bułki dyniowe krok po kroku.

Przepis na bułeczki cynamonowe z dyni

Składniki:

  • 190 g puree dyniowego
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 20 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml mleka
  • 140 g masła
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 łyżki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzewamy w rondelku, a następnie rozpuszczamy w nim drożdże z łyżeczką cukru. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy na 5-10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy do nich jajko, puree dyniowe, przesianą mąkę oraz szczyptę soli i wszystko razem mieszamy. Po wstępnym wyrobieniu masy dodajemy 40 ml roztopionego masła oraz olej i zagniatamy jednolite ciasto, po czym przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kształt prostokąta i smarujemy 100 g masła. Następnie posypujemy wszystko resztą cukru oraz cynamonem. Tak przygotowany płat zwijamy ciasno w rulon, a potem kroimy plasterki o grubości około 3 cm. Gotowe ślimaczki z cynamonem układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia (w dość sporych odstępach) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 25 minut. 

Pulchne bułeczki dyniowe z cynamonem pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 20-25 minut. Gotowe cynamonki można dodatkowo polać lukrem.

Co zrobić z dyni? Inne pyszne pomysły

Jeśli domowe cynamonki dyniowe już wam się znudzą, wypróbujcie też inne pomysły na ten pomarańczowy skarb z warzywniaka. Najpyszniejsze z nich to:

 

Źródło: ilovebake.pl