Macie spore zapasy dyni z ogrodu czy działki? Zrobiliście z niej już sporą ilość zupy dyniowej, dynię w occie oraz kimchi z dyni? Myślicie, ze to już wszystko, co możecie zrobić? Nic bardziej mylnego. To dopiero początek. Świetnym pomysłem jest gęsty i aromatyczny sos z dyni na bazie warzyw, który dodacie do makaronu, klusek ziemniaczanych czy spaghetti z cukinii. Nie wiecie, jak się za to zabrać? Mamy sprawdzony przepis od koleżanki, która robi go co roku. Spróbujcie, a zostanie z wami ten przepis przez długie lata.

Jakiej dyni użyć, aby sos z dyni wyszedł gęsty i aromatyczny jednocześnie?

Zależy wam na tym, aby sos z dyni do słoików był gęsty i smaczny? Musicie znać odmiany, które będą nadawały się do tego wprost perfekcyjnie. Możecie zrobić go z każdej dyni, ale rekomendujemy wybrane, które naszym zdaniem sprawdzą się najlepiej do tego przetworu:

  • dynia hokkaido - jedna z najbardziej rozpoznawalnych dyń - jej miąższ w teksturze przypomina ugotowanego ziemniaka, jest gęsta i bardzo sycąca, zawiera sporo skrobi,
  • dynia muscat - delikatna dynia zielona, która ma wnętrze intensywnie pomarańczowa, jest niezwykle smaczna i zawiera dużo pektyny,
  • dynia piżmowa - to odmiana dość popularna, która jest spotykana na niemal każdym bazarku i targu - ma wyrazisty, lekko słodkawy posmak,
  • dynia kabocha - to japońska dynia idealna do pieczenia czy gotowania - jest jeszcze bardziej skrobiowa niż hokkaido - jeżeli macie taka odmianę, jesteście szczęściarzami.

Wybierzcie szczelne słoiki do przechowywania, takie jak te:

Przepis na gęsty mus z dynią do słoików

Wybierzcie dobrze wyparzone słoiki, które idealnie nadadzą się do przechowywania gęstego i pożywnego sosu na zimę.

Składniki:

  •    3 kg dyni,
  •     4 duże papryki + 2 małe,
  •     5 średnich cebul,
  •     2 słoiczki koncentratu pomidorowego,
  •     szczypta soli,
  •     szczypta pieprzu,
  •     szczypta cukru,
  •     olej do smażenia.

Przygotowanie:

Pokrójcie dynię w mniejszą kostkę. Poszatkujcie dokładnie cebulę oraz paprykę. Podsmażcie na oleju cebulę, aż się zeszkli lub skarmelizuje. Dodajcie paprykę. Następnie kawałki dyni. Gdy nabiorą delikatnego, brązowego koloru, wrzućcie koncentrat pomidorowy. Doprawcie do smaku.

W trakcie gotowania całości pamiętajcie, aby mieszać łyżką, najlepiej drewnianą. Dolewajcie stopniowo wody, aby nie przypalić składników. Po około 15 minutach zblendujcie mikserem ręcznym, lub przełóżcie do robota planetarnego.