Lubicie kotlety mielone, ale czasem wychodzą wam nieco zbyt twarde i przesuszone? Na szczęście łatwo temu zaradzić. Wystarczy zrobić 1 dodatkową rzecz, a mięsny obiad będzie dosłownie sam rozpływał się w ustach. Przyda się tylko garnek i tani składnik z warzywniaka, a wszystko zajmie ledwie 20 minut. Spróbujcie i rozkoszujcie się najbardziej soczystymi kotletami mielonymi.

Jak zrobić kotlety mielone, aby były soczyste?

Tradycyjne kotlety mielone zwykle serwuje się na talerze prosto po zdjęciu z patelni, jednak warto zrobić z nimi jeszcze 1 dodatkową rzecz, a będą bardziej wilgotne i mięciutkie. Wystarczy po smażeniu dodatkowo poddusić je w usmażonej cebuli, a zyskają nie tylko wyjątkową delikatność, ale i mnóstwo smaku oraz aromatu. Przyda się też odrobina bulionu lub zwykłej wody, aby podlewać całość podczas podgrzewania w garnku.

Jak długo dusić kotlety mielone? Zwykle wystarczy już 20-25 minut, przy czym ważne, aby robić to na małej mocy palnika i pod przykryciem. Zobaczcie dokładne proporcje składników i spróbujcie takiej wersji klasycznych mielonych. Z pewnością będziecie zachwyceni.

Przepis na kotlety mielone duszone w cebuli

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 1 jajko
  • 2 cebule cukrowe,
  • 1 czubata łyżka masła klarowanego,
  • pół szklanki bulionu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Zaczynamy od obrania cebuli, pokrojenia jej w cienkie półplasterki i podsmażenia na maśle, aż zmięknie i lekko się zarumieni. W międzyczasie mieszamy mięso mielone z jajkiem i przyprawami, a następnie formujemy niewielkie kotlety.

Gotowe kotlety mielone krótki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony, a następnie przekładamy do garnka z cebulką. Wszystko podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20-25 minut. Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę, aby nadmiar płynu odparował.