Lubicie smak makowca, ale nigdy nie wychodzi wam w domu? Zamiast znów się męczyć, wybierzcie coś prostszego, a równie smacznego. Ten wypiek zawsze się udaje i robi jeszcze większe wrażenie na stole, a to wszystko za sprawą 2 dodatków. Sami nie wpadlibyście, żeby połączyć je z makiem, a zdecydowanie warto, bo efekt zachwyca każdego. 

Co zamiast makowca?

Tradycyjny makowiec zawijany często sprawia problemy i pęka w piekarniku, a nadzienie wypływa z niego bokiem. Aby więc uzyskać podobny smak i konsystencję przy mniejszym nakładzie pracy, wystarczy wybrać przepis na drożdżowy zawijaniec z makiem i żurawiną. Ten wypiek smakuje jeszcze lepiej niż klasyczna strucla makowa, gdyż dodatek lekko kwaśnych owoców nawilża ciasto i dodaje mu jeszcze więcej smaku. Oprócz tego, wierzch surowego ciasta smaruje się mleczkiem skondensowanym, dzięki czemu po upieczeniu staje się ono jeszcze bardziej rumiane i pyszne. Zobaczcie dokładne proporcje i wypróbujcie to cudo w tym roku zamiast klasycznego makowca. 

Przepis na drożdżowy zawijaniec z makiem i żurawiną

Składniki:

  • 250 ml mleka,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 50 g drobnego cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół kostki masła,
  • 1 całe jajko + 1 żółtko,
  • 80 g mielonego maku,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • około 300 g świeżej żurawiny,
  • kilka łyżek mleka skondensowanego.

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania zaczynu z pokruszonych drożdży, 150 ml ciepłego mleka i cukru. Taką mieszankę odstawiamy na 5-7 minut, a w tym czasie rozpuszczamy w rondelku masło i odstawiamy je do ostudzenia.

Gotowy zaczyn łączymy z mąką, całym jajkiem oraz dodatkowo 1 żółtkiem. Na koniec dodajemy przestudzone masło i wyrabiamy wszystko na jednolite, gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny. 

W tym czasie przygotowujemy masę makową, czyli gotujemy zmielony mak w reszcie mleka z dodatkiem miodu przez kilkanaście minut na wolnym ogniu, aż całość zgęstnieje. Ugotowaną masę odstawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie myjemy żurawinę i lekko ją osuszamy. Smarujemy też tortownicę masłem.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wałkujemy na kształt prostokąta, smarujemy masą makową i zwijamy w rulon. Następnie przekładamy go do tortownicy, zawijając rolkę na kształt ślimaka. Na koniec wciskamy pomiędzy warstwy ciasta żurawinę i smarujemy całość po wierzchu mleczkiem skondensowanym.

Tak przygotowany drożdżowy zawijaniec odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut, po czym wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 45 minut.