Marzy się wam domowy krem czekoladowy, którym można smarować kanapki, naleśniki i gofry? Możecie bez problemu wyczarować go we własnej kuchni i to małym kosztem. Bazą będą bowiem popularne, tanie owoce, ale wbrew pozorom wcale nie chodzi o śliwki. Zobaczcie, jak zrobić domową nutellę w nieco inny, a rónie przepyszny sposób.

Jak zrobić szybki krem czekoladowy?

Jakiś czas temu bardzo popularna stała się domowa nutella ze śliwek, jednak nie każdy słyszał o podobnym przepisie na bazie jabłek. Okazuje się natomiast, że tak przygotowany krem czekoladowy smakuje równie dobrze, a dla wielu osób nawet i lepiej niż śliwkowy pierwowzór. Sam przepis jest banalnie prosty, gdyż wystarczy ugotować w jednym garnku jabłka z cukrem, kakao i tabliczką czekolady, a potem przelać wszystko do słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem. Tym prostym sposobem możecie przygotować zapas słodkości na cały rok, a uwierzcie nam, że warto od razu robić większą porcję, bo taka nutella z jabłek przydaje się nie tylko na kanapki, ale i do ciast, deserów na zimno, naleśników, gofrów czy owsianek. Zobaczcie 

Przepis na krem czekoladowy z jabłek

Składniki:

  • 2 kg jabłek,
  • 80 g gorzkiego kakao,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 tabliczka czekolady.

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Następnie wrzucamy je do garnka i prażymy aż całkowicie się rozpadną. W tym momencie dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i dalej gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Następnie dodajemy kakao, cukier wanilinowy i połamaną czekoladę, zagotowujemy całość i zdejmujemy garnek z ognia.

Gorący krem czekoladowy możemy od razu przelewać do słoiczków, lub wcześniej zblendować, aby miał idealnie gładką konsystencję do smarowania. Wypełnione słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na całą dobę.