Picie wody to podstawa latem. Nawodnienie jest szczególnie ważne w przypadku osób aktywnych fizycznie i seniorów. W poszukiwaniu orzeźwienia często szukamy różnych koktajli lub lemoniady, które nie tylko uzupełnią elektrolity i glukozę, ale także ochłodzą i zaspokoją ochotę na smakowity napój. Dlatego warto zapiać sobie przepis na pyszny domowy izotonik z ananasem. Jego bazą jest woda kokosowa, która sama w sobie ma moc składników mineralnych i witamin.
Domowy izotonik – przepis podstawowy
Najważniejsze to wybrać dobrą bazę do napoju. Może być to po prostu filtrowana lub wysokozmineralizowana woda, ale sprawdzi się też mleko sojowe (przy okazji pełne białka) lub zielona herbata. W rankingu najlepiej nawadniających napojów na falę upałów, i to na bardzo wysokiej pozycji, znajdziecie też chude mleko. Druga kwestia to dodatkowe elektrolity – przede wszystkim sód, potas, magnez i wapń. Najprościej załatwić sprawę solą kuchenną, najlepiej himalajską (napoje izotoniczne zawierają około 40–80 mg sodu na 100 ml płynu). Warto dodać też inne źródła składników mineralnych oraz węglowodanów, takie jak:
- całe owoce lub soki owocowe, na przykład z granatu, pomarańczy, cytryny,
- miód (do smaku, ale także jako zastrzyk energii),
- daktyle (to dobre źródło wapnia, można je namoczyć i zrobić z nich napój), kakao (dostarcza magnezu).
Woda kokosowa – naturalny izotonik
To podobno jeden z najzdrowszych napojów świata. Jest prawdziwą bombą witamin i minerałów. Woda kokosowa jest niskokaloryczna (w 100 g znajduje się 19 kcal), a zawiera sód, potas, magnez i wapń, co czyni z niej naturalny izotonik. W Polsce jest mniej popularna, ale w krajach o klimacie tropikalnym pije się ją na co dzień, a spragnionym turystom daje się ją ze świeżo rozłupanego kokosa. Oprócz tego, że doskonale nawadnia, ma jeszcze inne właściwości:
- łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
- jest źródłem witamin z grupy B oraz C,
- reguluje metabolizm, dzięki czemu pomaga utrzymać prawidłową wagę,
- działa przeciwzapalnie i usprawnia pracę układu odpornościowego,
- pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz w walce z nadciśnieniem,
- nie podnosi cukru, a nawet wręcz przeciwnie, może ułatwić kontrolowanie poziomu glukozy we krwi.
Jak zrobić izotonik z wody kokosowej i ananasa?
Składniki na 1 porcję:
- ½ szklanki wody kokosowej
- ½ szklanki świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
- ½ szklanki wody filtrowanej
- szczypta soli himalajskiej
- opcjonalnie: listki bazylii, łyżeczka miodu, plasterek cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
- Kroimy miąższ ananasa w mniejsze kawałki i wkładamy go do zamrażarki. Dzięki temu domowy izotonik będzie mocno zmrożony i zyska ciekawą konsystencję. Możemy też wykorzystać po prostu sok z ananasa, gdy nie mamy dostępu do świeżego owocu. Myjemy wybrane zioła, jeśli ich używamy. Może być to bazylia, mięta lub rozmaryn. Przydadzą się do dekoracji, zwłaszcza że nasze domowe elektrolity mają przypominać wakacyjny koktajl.
- Wrzucamy zmrożone kostki ananasa do kielicha blendera. Wlewamy wodę kokosową i zwykłą wodę (filtrowaną lub mineralizowaną). Dodajemy szczyptę soli, opcjonalnie łyżeczkę miodu lub syropu z agawy. Możemy też przyrządzić ten izotonik bez cukru, źródłem węglowodanów są już w nim owoce. Jeśli napój ma być przeznaczony dla sportowca, warto dorzucić kolagen lub odżywkę białkową.
- Miksujemy składniki, aż owoce będą całkiem zblendowane i otrzymamy jednolity płyn. Możemy dorzucić pokruszony lód. Przelewamy do wysokiej szklanki. Dekorujemy plasterkiem pomarańczy, limonki lub cytryny i ziołami. Bazylię lub miętę warto też rozgnieść i wymieszać z napojem. Na wakacjach polecamy ozdobić izotonik z wody kokosowej tak jak piña coladę – cząstką świeżego ananasa.















