Jak przygotować domowy czosnek granulowany?

Żeby przygotować pyszny i aromatyczny czosnek granulowany, na początku musicie kupić prawdziwy czosnek, a nie ten sprowadzany z Chin. Jak rozpoznać prawdziwy czosnek przeczytacie tutaj ->

Kiedy już zakupicie pyszne główki, musicie je przygotować do sproszkowania. Zacznijcie od dokładnego obrania ząbków czosnku, a następnie pokrójcie je na cienkie plasterki. W tym czasie przygotujcie blachę do pieczenia. Wyłóżcie je papierem do pieczenia, a piekarnik nastawcie na 160 stopni C.
Pokrojone czosnki rozłóżcie na papierze tak, by jak najmniej na siebie nachodziły. Dzięki temu szybciej i dokładniej się wysuszą. Jeśli macie dużo czosnku czynność rozłóżcie na kilka partii. Kiedy piekarnik się rozgrzeje włóżcie blachę z czosnkiem na 50 minut do piekarnika.

Po tym czasie wyjmijcie blachę z czosnkiem i poczekajcie aż wystygnie. Następnie przełóżcie wysuszony czosnek do blendera, albo młynka do kawy i zmielcie go na drobny proszek.

Całość przesypcie do słoiczka i szczelnie zamknijcie. Przechowujcie w suchym pomieszczeniu i używajcie na zdrowie.

Czosnek w tej postaci może z powodzeniem zastąpić świeże główki. Pod niektórymi względami jest nawet od nich lepszy. Przede wszystkim możemy go stosować o każdej porze roku i zawsze smakuje dobrze. Poza tym nie psuje się tak jak świeży i nie więdnie, dzięki czemu nie marnujemy ani szczypty. A co najważniejsze nie musimy go obierać i kroić, dzięki czemu nie będziemy mieć problemu z intensywnym zapachem na dłoniach, który ciężko usunąć. Czosnek granulowany jest tak samo zdrowy ja świeży i zachowuje większość cennych substancji.