W Polsce zajadamy się klasycznymi cynamonkami, natomiast w Ameryce bardzo popularny jest małpi chlebek (monkey bread). Jest bardzo oryginalny głównie ze względu na sposób jego jedzenia. Śmiało możecie to robić rękami, odrywając kawałek po kawałku. Jest pyszny, ale to nie wszystko. Będziecie mieć sporo frajdy zarówno z jego pieczenia, jak i delektowania się nim w ten niecodzienny sposób.

Pomysł na oryginalny i smaczny wypiek

Małpi chlebek to słodkie, cynamonowe bułeczki, które robi się z ciasta drożdżowego. Przepis na nie pochodzi z kuchni amerykańskiej. Chlebek wychodzi miękki i puszysty, a wszystko za sprawą jego długiego wyrabiania. Nie jest to jednak nowością, ponieważ ta zasada dotyczy każdego ciasta drożdżowego. Musicie mu dać spokojnie wyrosnąć – wtedy wyjdzie doskonałe.

Przy robieniu tradycyjnego małpiego chlebka bardzo ważne jest też wykorzystanie odpowiedniej foremki do babki (jeśli jednak takiej nie macie – użyjcie np. tortownicy lub foremki do keksu). Po upieczeniu uzyskacie wypiek w formie babki, składający się z bułeczek, które możecie odrywać rękami. Będzie wspaniale smakował jako dodatek do kawy lub herbaty.

Przepis na małpi chlebek

Potrzebne składniki:

Ciasto:

  • pół łyżeczki soli
  • 300 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 opakowania drożdży instant
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 2-3 łyżki cynamonu

Polewa cynamonowa: 

  • 100 g masła
  • pół szklanki cukru 
  • łyżka miodu
  • łyżka cynamonu.

Dodatkowo do przygotowania formy:

  • garść orzechów pekan
  • masło,
  • cukier
  • cynamon.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw musicie przesiać mąkę i wymieszać ją z drożdżami, następnie dodajcie cukier i sól.
  2. Dolejcie ciepłe mleko i dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki.
  3. Dodajcie roztopione masło (musi być też lekko ostudzone).
  4. Ciasto wyrabiajcie przez ok. 10 minut.
  5. Gdy będzie już miało gładką konsystencję – odstawcie je do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny i przykryjcie ściereczką.
  6. W tym czasie przejdźcie do przygotowania polewy cynamonowej: roztopcie 100 g masła i wymieszajcie z cukrem trzcinowym, miodem oraz cynamonem.
  7. Formę na babkę posmarujcie masłem i posypcie cukrem oraz cynamonem.
  8. Gdy ciasto już wyrośnie – wyłóżcie je na blat i delikatnie rozwałkujcie.
  9. Podzielcie je na niewielkie kwadraty.
  10. Każdy z nich maczajcie w mieszance roztopionego masła, cukru i cynamonu, a następnie układajcie w formie na babkę.
  11. Kolejne warstwy bułeczek posypcie przygotowanymi orzechami pekan.
  12. Całość odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut.
  13. Gdy ciasto już wyrośnie – włóżcie je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez około 30 minut.
  14. Na koniec polejcie je przygotowaną wcześniej polewą.