Zupa pomidorowa jest pyszna zarówno w wydaniu zupy-krem, jak i cienkiej zupki warzywnej z dodatkiem makaronu zabielonej śmietaną. Jest sycąca, gdy gotujecie ją na mięsie i aromatyczna, gdy dodajecie do niej garści lubczyku. Możecie zrobić ją ze świeżych pomidorów lub używać tych z puszki. Z powodzeniem wykorzystacie do niej pasatę pomidorową lub zrobicie na samym koncentracie. Do dekoracji możecie użyć listków bazylii i doprawić czosnkiem – zyska wówczas włoską nutę smakową. Kiedy ugotujecie ją na rosole i posypiecie natką, będzie smakować jak u babci.
Jakie dodatki pasują do zupy pomidorowej?
Najbardziej popularnym dodatkiem do zupy pomidorowej jest makaron. Możecie kupić gotowy i ugotować go w osobnym garnku w osolonej wodzie, według wskazówek na opakowaniu, a potem nałożyć na talerz i zalać zupą. Warto jednak spróbować wykonać kluski własnoręcznie: mieszacie wtedy jajko z mąką i solą na gładką masę (możecie zmiksować) i kiedy masa jest już lejąca, wlewacie ją na gotującą się zupę. Gotujecie około 2 minut. Zupa z takim dodatkiem jest na pewno bardziej pożywna niż z kupnym makaronem.
Oprócz makaronu równie dobrze sprawdzi się ryż, jak również kasza jaglana. Ryż możecie ugotować w zupie. Wrzucacie go do gotującej się zupy i gotujecie 15 minut . Podobnie możecie zrobić z kaszą jaglaną.
Jeśli szukacie nowych smaków i chcecie urozmaicić zupę pomidorową, spróbujcie dodać do niej przyprawę, która zwykle ląduje w szarlotce. Ta przyprawa to cynamon. Cynamon jest w zupie prawie niewyczuwalny, ale danie nabierze lekko orientalnego smaku, bo wystarczy do garnka wrzucić 1/2 łyżeczki przyprawy, by odmieniła smak klasycznej pomidorowej. Dodatkowo cynamon pomaga złagodzić kwasowość pomidorów oraz wyciągnąć z nich słodycz.
Zupa pomidorowa z orientalna nutą - przepis
Do wykonania zupy pomidorowej z orientalną nutą potrzebujecie:
- 1 i ½ szklanki przecieru pomidorowego
- 1 cebulę
- 1 marchewkę
- 1 ząbek czosnku
- kawałek selera
- 2 ziemniaki
- 2 szklanki wody
- ½ łyżeczki cynamonu
- sól do smaku
Aby zupa była aromatyczna i smakowita, potrzebujecie przysmażonej cebuli oraz czosnku. Obieracie je więc z łusek, a potem cebulę kroicie w piórka, a czosnek miażdżycie. W średniej wielkości garnku rozgrzewacie olej lub oliwę i smażycie wspomniane warzywa. Gdy cebula się zeszkli, dorzucacie obrane i skrojone w kosteczkę: marchew, pietruszkę, selera oraz ziemniaki, a także sekretny składnik... cynamon. Później zalewacie je wodą (około szklanki lub półtorej). Dusicie je do momentu aż staną się miękkie. Potem dodajecie przecieru pomidorowego, soli oraz pieprzu i ewentualnie znów podlewacie wodą. Zestawiacie z ognia i czekacie moment aż zupa przestygnie. Następnie blendujecie wszystkie składniki na gładko. Podajecie z ugotowanym wcześniej makaronem posypujecie natką.