Zupa pomidorowa jest pyszna zarówno w wydaniu zupy-krem, jak i cienkiej zupki warzywnej z dodatkiem makaronu zabielonej śmietaną. Jest sycąca, gdy gotujecie ją na mięsie i aromatyczna, gdy dodajecie do niej garści lubczyku. Możecie zrobić ją ze świeżych pomidorów lub używać tych z puszki. Z powodzeniem wykorzystacie do niej pasatę pomidorową lub zrobicie na samym koncentracie. Do dekoracji możecie użyć listków bazylii i doprawić czosnkiem – zyska wówczas włoską nutę smakową. Kiedy ugotujecie ją na rosole i posypiecie natką, będzie smakować jak u babci. 

Jakie dodatki pasują do zupy pomidorowej? 

Najbardziej popularnym dodatkiem do zupy pomidorowej jest makaron. Możecie kupić gotowy i ugotować go w osobnym garnku w osolonej wodzie, według wskazówek na opakowaniu, a potem nałożyć na talerz i zalać zupą.  Warto jednak spróbować wykonać kluski własnoręcznie: mieszacie wtedy jajko z mąką i solą na gładką masę (możecie zmiksować) i kiedy masa jest już lejąca, wlewacie ją na gotującą się zupę. Gotujecie około 2 minut. Zupa z takim dodatkiem jest na pewno bardziej pożywna niż z kupnym makaronem.  

Oprócz makaronu równie dobrze sprawdzi się ryż, jak również kasza jaglana. Ryż możecie ugotować w zupie. Wrzucacie go do gotującej się zupy i gotujecie 15 minut . Podobnie możecie zrobić z kaszą jaglaną.

Jeśli szukacie nowych smaków i chcecie urozmaicić zupę pomidorową, spróbujcie dodać do niej przyprawę, która zwykle ląduje w szarlotce. Ta przyprawa to cynamon. Cynamon jest w zupie prawie niewyczuwalny, ale danie nabierze lekko orientalnego smaku, bo wystarczy do garnka wrzucić 1/2 łyżeczki przyprawy, by odmieniła smak klasycznej pomidorowej. Dodatkowo cynamon pomaga złagodzić kwasowość pomidorów oraz wyciągnąć z nich słodycz.

Zupa pomidorowa z orientalna nutą - przepis 

Do wykonania zupy pomidorowej z orientalną nutą potrzebujecie: 

  • 1 i ½ szklanki przecieru pomidorowego  
  • 1 cebulę 
  • 1 marchewkę 
  • 1 ząbek czosnku 
  • kawałek selera 
  • 2 ziemniaki 
  • 2 szklanki wody 
  • ½ łyżeczki cynamonu 
  • sól do smaku 

Aby zupa była aromatyczna i smakowita, potrzebujecie przysmażonej cebuli oraz czosnku. Obieracie je więc z łusek, a potem cebulę kroicie w piórka, a czosnek miażdżycie. W średniej wielkości garnku rozgrzewacie olej lub oliwę i smażycie wspomniane warzywa. Gdy cebula się zeszkli, dorzucacie obrane i skrojone w kosteczkę: marchew, pietruszkę, selera oraz ziemniaki, a także sekretny składnik... cynamon. Później zalewacie je wodą (około szklanki lub półtorej). Dusicie je do momentu aż staną się miękkie. Potem dodajecie przecieru pomidorowego, soli oraz pieprzu i ewentualnie znów podlewacie wodą. Zestawiacie z ognia i czekacie moment aż zupa przestygnie. Następnie blendujecie wszystkie składniki na gładko. Podajecie z ugotowanym wcześniej makaronem posypujecie natką.