Kiedy myślimy o daniu, które smakuje niemal każdemu, to zapewne będą to naleśniki. Ich fenomen tkwi w tym, że można je jeść na słodko, z dżemem, serem, albo owocami, ale też na wytrawnie. Naleśniki z jajkiem, czy porem smakują lepiej, niż się spodziewacie. Naleśniki są też niezbędne do przygotowania krokietów.

Naleśniki z sezonowymi potrawami

Warto eksperymentować i wykorzystywać sezon na dane składniki. Zarówno do samego ciasta jak i do farszu można dodać sezonowe owoce, czy warzywa. Będą smakować wyjątkowo dobrze. A ponieważ jest jesień i sezon na dynię, sięgnęliśmy właśnie po ten składnik. Tym razem jednak nie zrobimy z niego farszu, tylko dodamy bezpośrednio do ciasta. Co z tego wyjdzie? Puszyste i złociste naleśniki, które można zjeść zarówno na słodko, jak i z wytrawnymi dodatkami. Dodatkowo, dzięki zawartości dyni można przemycić do diety dziecka zdrowe składniki.

Dynia - źródło witamin i minerałów

Dynia to bezkonkurencyjna królowa jesiennych stołów. Kochamy ją głównie za smak i wygląd, ale jej największym atutem jest duża zawartość wartości odżywczych i witamin. W 100 gramach surowej lub ugotowanej dyni można znaleźć m.in. witaminę C, B6, A, E i K, a także tiaminę i ryboflawinę. Dynia jest też bogatym źródłem wapnia, żelaza i magnezu – a jej pestki to prawdziwa skarbnica cynku, który ma ogromny wpływ na stan cery i wzmocnienie odporności.
Dynia zawiera mnóstwo beta-karotenu, któremu zawdzięcza nie tylko swój piękny pomarańczowy kolor, ale jest również bardzo silnym antyoksydantem. Neutralizuje działanie wolnych rodników, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia i może zapobiegać rozwojowi nowotworów.  
A dodatkowo 100 gramów ugotowanej dyni to zaledwie 20 kcal. Nie zawiera tłuszczu, za to sporo w niej błonnika, który usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego i poprawia przemianę materii, dzięki czemu szybciej pozbędziesz się zbędnych kilogramów.

Jak widać dynia, to doskonały dodatek do naleśników.

Puszyste naleśniki z dynią

W naszym przepisie nie żałujemy sobie dyni, dlatego wychodzą puszyste i bardzo aromatyczne.

Przygotujcie:

  • 150 g dyni Hokkaido
  • 150 g mąki
  • 1 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pokrójcie dynię w kostkę ugotujcie. 20 minut wystarczy, by zmiękła. Odcedźcie, przełóżcie do miski i rozgnieć widelcem, albo zmiksujcie blenderem. Do papki dodajcie mleko, jajka, sól, cukier i proszek do pieczenia. Połączcie dokładnie wszystkie składniki, wsypcie mąkę i jeszcze raz wymieszajcie, by uzyskać jednolitą masę.
Miskę z ciastem przykryjcie folia i zostawcie na 30 minut.
Po tym czasie możecie już smażyć naleśniki. Na rozgrzana patelnie rozprowadźcie cienką warstwę tłuszczu i wlewajcie ciasto naleśnikowe jak zwykle. Smażcie z dwóch stron do czasu, gdy naleśnik się ładnie zrumieni.  

Podawajcie ciepłe z ulubionymi dodatkami. Mogą to być konfitury, miód, twaróg, albo wystarczy je oprószyć cynamonem z cukrem, który doskonale pasuje do dyni.