Pomidorowa to ukochana zupa większości z nas. Z takim samym apetytem pałaszują ją dzieci, jak i dorośli. Można ją podać z makaronem lub ryżem (obie wersje mają wielu zwolenników). Zazwyczaj dodaje się do niej standardowe przyprawy, niektórzy decydują się też na dorzucenie kilku listków bazylii lub odrobinę świeżej pietruszki. Jeśli jednak dodacie do niej 1 niestandardowy składnik – jej smak będzie jeszcze lepszy, a przy okazji – nieco bardziej delikatny.

Sposób na obłędnie delikatną zupę pomidorową

Co zrobić, żeby zupa pomidorowa zachwycała swoim subtelnym smakiem? Wystarczy, że dodacie do niej 1 niestandardowy dodatek. Mowa o kawałeczku masła. Bardzo istotne jest jednak, żebyście zrobili to w odpowiednim momencie – dopiero po ugotowaniu zupy.

Nałóżcie kosteczkę masła na talerz, a pod wpływem ciepła rozpuści się ono w zupie. Dzięki niemu zupa zyska pyszny smak, a jej konsystencja będzie bardziej kremowa.

Najczęstsze błędy podczas gotowania zupy pomidorowej

Podstawą zupy pomidorowej jest dobry bulion. To właśnie w dużej mierze on odpowiada za jej smak i aromat. Musicie więc przywiązywać dużą wagę do jego odpowiedniego przygotowania. Jednym z częstych błędów jest też to, że nie podsmażacie pomidorów. Warzywa te dopiero wtedy nabierają głębokiego i wielowymiarowego smaku.

Błędem jest także niedodawania cukru. To właśnie ten składnik sprawia, że następuje równowaga smaków. Dodatek ten uwypukla kwaśny smak i pogłębia słony.