Choć przepis na pomidorówkę nie jest skomplikowany, to często nie wychodzi tak, jakbyśmy tego chcieli. Jeśli mimo trzymania się receptury, brakuje jej wyrazu, warto użyć tego sprytnego triku. Już 2 łyżki pewnego dodatkowego składnika podbiją smak zupy i nadadzą jej aksamitnie kremowej konsystencji. Wszyscy dobrze znacie ten produkt i często macie go w lodówce, ale mało kto wpadłby na to, żeby dodać go do pomidorowej. 

Co dodać do pomidorowej, żeby była smaczniejsza?

Zapomnijcie o śmietanie, jogurcie naturalnym i serku. Wszystkie te produkty zastąpią 2 łyżki majonezu. Być może brzmi to dziwnie, ale w rzeczywistości działa genialnie. Dlaczego warto dodać go do zupy? Jak wszyscy wiemy, ten popularny sos zawiera sporą ilość tłuszczu, a to właśnie on pozwala lepiej uwydatnić wszystkie smaki zupy. Co więcej, dzięki gęstej, kremowej konsystencji majonez sprawia, że pomidorowa staje się wyjątkowo aksamitna. Nie musicie obawiać się gwałtownej zmiany smaku, gdyż ten dodatek nie będzie wyczuwalny sam w sobie, a jedynie subtelnie podkręci wszystkie inne nuty zupy.

Aby uzyskać taki efekt, wystarczy dodać go do garnka pod koniec gotowania. Jeśli jednak zależy wam na nieco bardziej zawiesistej konsystencji, możecie dodatkowo wymieszać go z odrobiną mąki oraz wody i w takiej formie wlać do zupy, a następnie zagotować całość.

Czym poprawić smak zupy pomidorowej?

Jeśli powyższy trik was nie przekonuje lub po prostu akurat nie macie majonezu pod ręką, możecie wypróbować też kilka innych sposobów na podkręcenie smaku pomidorówki. Do tego celu genialnie sprawdzą się też:

  • szczypta cynamonu,
  • łyżeczka masła,
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy,
  • mała garstka suszonej żurawiny,
  • łyżeczka miodu,
  • kilka kropli octu balsamicznego,
  • odrobina startego imbiru,
  • świeże listki bazylii bądź lubczyku,
  • 1 suszony goździk,
  • szczypta wędzonej papryki w proszku.