Zupa o smaku burgera? Choć taki pomysł może wydawać się dziwny, to okazuje się, że zupa hamburgerowa jest prawdziwym hitem wśród pomysłów na domowe obiady. Jej smak zachwyca każdego, a gęsta, treściwa konsystencja sprawia, że najemy się nią na pół dnia. Zobaczcie, jak łatwo się ją robi, a z miejsca pokochacie ten przepis. 

Zupa hamburgerowa - ciekawy pomysł na sycący obiad

Lubicie fast-food, ale chcecie odżywiać się zdrowiej? Nie pozostaje wam nic innego, jak zrobić zupę z mięsa mielonego, warzyw i sera, czyli amerykańską hamburger soup. Zupa hamburgerowa łączy w sobie niemal wszystkie składniki, które znajdziemy w środku klasycznego burgera i to właśnie  dzięki dodatkowi mięsa mielonego, sera żółtego i ketchupu właściwie może zastąpić zupę i danie główne w jednym. Najlepiej sprawdzi się tu wołowina oraz cheddar, czyli połączenie, które znamy z większości kanapek. Jeśli jednak nie macie tych składników, z powodzeniem możecie użyć mięsa drobiowego czy wieprzowo-wołowego, a także każdego innego żółtego sera, który dobrze się topi. Podobna dowolność obowiązuje w kwestii przypraw i ziół, gdyż możemy tu używać wszelkich ulubionych dodatków. Sam przepis jest nie tylko banalnie prosty, a do tego całkiem szybki. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku.

Przepis na zupę hamburgerową

Składniki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki ostrego ketchupu
  • 1 l bulionu
  • 500 g mielonej wołowiny
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 papryka
  • 1 marchew
  • 3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g tartego sera żółtego
  • papryka słodka i ostra
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Obieramy i kroimy wszystkie warzywa - marchew w plasterki, ziemniaki i paprykę w kostkę, a cebulkę z czosnkiem drobno siekamy. 

2. Cebulę z czosnkiem podsmażamy je na odrobinie oleju, a kiedy się zeszklą, dorzucamy na tę samą patelnię mięso mielone oraz wszystkie przyprawy i dalej smażymy wszystko jeszcze przez około 10 minut. 

3. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa, odsączoną kukurydzę i przesmażone mięso z cebulą i czosnkiem. Wszystko zalewamy bulionem,  pomidorami z puszki oraz ketchupem i gotujemy, aż marchew z ziemniakami zmiękną. Na koniec dorzucamy 2/3 startego sera i zdejmujemy już zupę z palnika. 

4. Gotową zupę serwujemy posypaną resztą tartego żółtego sera.