Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Często jemy coś na szybko, w pośpiechu. Jednak warto czasami poświęcić więcej czasu i przygotować coś pysznego. Te lekkie i puszyste placki z truskawkami na jogurcie greckim będą doskonałym pomysłem. Nie tylko są przepyszne, ale też bardzo proste w przygotowaniu. Koniecznie zapiszcie sobie ten przepis i róbcie, dopóki są świeże truskawki.

Dzięki temu, że do ciasta dodacie jogurt grecki nabierają lekko kwaskawy posmak, który w połączeniu z truskawkami tworzy idealne połączenie i balans smakowy.

Jogurt grecki zawiera ok. 2x więcej białka niż naturalny, wysoką zawartość żywych kultur bakterii, więcej tłuszczu, za to mniej węglowodanów, sodu i wapnia. Zalicza się go do tzw. żywności funkcjonalnej (probiotycznej), tzn. takiej, która korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Wspiera mikroflorę jelitową, korzystnie wpływa na układ immunologiczny oraz układ trawienny. Co ciekawe, zawarte w jogurcie bakterie kwasu mlekowego wpływają na wytwarzanie serotoniny, która polepsza nasz nastrój.

Warto więc włączyć jogurt grecki do różnych potraw. Na przykład do wyśmienitych placków z truskawkami. Aby je przygotować potrzebujecie:

  • 2 jajka
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • świeże truskawki
  • cukier puder do dekoracji

Zacznijcie od wymieszania jogurtu, jajek i cukru, dodajcie 2 łyżki oleju, dosypcie mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli.
Mieszajcie do czasu, aż wszystkie składniki połącza się w jednolitą, gładką masę.
Teraz rozgrzejcie patelnię przeznaczoną do naleśników, gdy będzie już nagrzana zmniejszcie ogień i nakładajcie po 1 dużej łyżce ciasta tak, by powstały małe placki. Pamiętajcie, by zostawić odstępy między placuszkami, bo będą rosły w czasie smażenia. Kiedy po ok. 2 minutach urosną i się zrumienią, na każdym placku połóżcie po 2-3 plasterki truskawek i lekko je przygniećcie. Obróćcie placki na drugą stronę i smażcie kolejne 2 minuty, aż się przyrumienią. Po każdej partii warto przetrzeć patelnię, bo z truskawek wypływa sok, który się karmelizuje na patelni.
Placuszki podawajcie gorące, posypane na górze cukrem pudrem.