Dereń jadalny - właściwości zdrowotne

Właściwości lecznicze derenia są znane i doceniane od wieków, dzięki zawartości cennych witamin i minerałów. Owoce derenia są bogatym źródłem witaminy A, C oraz P, a ponadto żelaza, potasu, wapnia, fosforu, cynku, miedzi czy manganu. Dzięki swoim cennym składnikom dereń wspiera zwalczanie infekcji oraz dolegliwości ze strony układu pokarmowego, moczowego i krwionośnego.

  •     pomaga niwelować objawy niedokrwistości,
  •     pomaga w walce z anemią. Dostarcza do organizmu duże ilości żelaza,
  •     wzmacnia odporność organizmu - Dzięki dużej zawartości witaminy C jest wsparciem w przeziębieniu i stanach gorączkowych,
  •     działa przeciwzapalnie i ściągająco - zwalcza dolegliwości żołądkowe, dzięki zawartości kwasów organicznych i fitoncydów wykazuje właściwości przeciwzapalne i ściągające, niwelując towarzyszące im objawy,
  •     sprawdza się też przy biegunkach i problemach z przemianą materii, regulując pracę układu trawiennego,
  •     działa moczopędnie - zwiększając wydalanie wody i sodu wraz z moczem, dzięki czemu wspomaga leczenie chorób nerek i infekcji układu moczowego,
  •     dereń ma działanie antyseptyczne, pomaga zwłaszcza w utrzymaniu higieny jamy ustnej. Obłupana z kory gałązka kwitnącego derenia, pogryziona na  końcu jest skutecznym środkiem do czyszczenia zębów.

Dereniówka, czyli nalewka z owoców derenia jadalnego sprawdzi się jako środek przeciw gorączce, przeziębieniu i wzmocnieniu organizmu. Dawniej stosowano ją również do leczenia egzemy, zakażenia skóry oraz przeciwko pasożytom jelitowym.

Nalewka dereniowa

Składniki:

  • 1kg owoców derenia
  • 500ml spirytusu
  • 500 ml żytniówki
  • 500 g cukru kryształ

Przygotowanie:

  1. Dereń powinien być dokładnie wymyty i ponakłuwany za pomocą widelca lub wykałaczki. Skórka jest dość twarda i w ten sposób uzyskamy więcej soku. Ostatecznie możemy je lekko zmiażdżyć tak, aby nie dociskać za mocno.
  2. Przekładamy do dużego słoja, który uprzednio został wyparzony. Zalewamy spirytusem i żytniówką. Odstawiamy zakręcony słój na około 2-3 miesiące, aby nalewką naciągnęła kolorem. Po tym czasie zlewamy alkohol.
  3. Owoce dociskamy i mieszamy z cukrem do uzyskania większej ilości soku. Zlewamy sok razem z alkoholem i odstawiamy na około miesiąc.
  4. Po tym czasie filtrujemy za pomocą sitka lub filtra do kawy. Zlewamy do słoja.
  5. Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na przynajmniej rok - w jej przypadku, im dłużej pozostanie w procesie dojrzewania, tym lepszy i głębszy smak.

Dereniówka na miodzie

Składniki:

  • 1kg owoców derenia
  • 600 ml spirytusu
  • 400 ml wódki
  • 3/4 szklanki miodu wielokwiatowego lub gryczanego ( zwiększa intensywność smaku nalewki)

Przygotowanie:

  1. Dereń powinien być dokładnie wymyty i ponakłuwany za pomocą widelca lub wykałaczki. Skórka jest dość twarda i w ten sposób uzyskamy więcej soku.
  2. Ostatecznie możemy je lekko zmiażdżyć tak, aby nie dociskać za mocno. Przekładamy do dużego słoja, który uprzednio został wyparzony.
  3. Zalewamy spirytusem i wódką. Odstawiamy zakręcony słój na około 2-3 miesiące, aby nalewką naciągnęła kolorem. Po tym czasie zlewamy alkohol.
  4. Owoce dociskamy i mieszamy z miodem do uzyskania większej ilości soku. Miód możemy dowolnie zmieniać od rodzaju intensywności, jaki chcemy uzyskać.
  5. Spadziowy i gryczany będzie najlepszy do mocnego, charakterystycznego posmaku. Zlewamy sok razem z alkoholem i odstawiamy na około miesiąc.
  6. Po tym czasie filtrujemy za pomocą sitka lub filtra do kawy. Zlewamy do słoja. Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na przynajmniej rok.

Nalewka z derenia z cynamonem

Składniki:

  • 1kg owoców derenia
  • 500 ml spirytusu
  • 500 ml wódki
  • 3 laski cynamonu cejlońskiego
  • laska wanilii

Przygotowanie:

  1. Dereń powinien być dokładnie wymyty i ponakłuwany za pomocą widelca lub wykałaczki. Skórka jest dość twarda i w ten sposób uzyskamy więcej soku. Ostatecznie możemy je lekko zmiażdżyć tak, aby nie dociskać za mocno.
  2. Przekładamy do dużego słoja, który uprzednio został wyparzony. Zalewamy spirytusem i wódką. Odstawiamy zakręcony słój na około 2-3 miesiące, aby nalewką naciągnęła kolorem.
  3. Po tym czasie zlewamy alkohol. Owoce dociskamy i mieszamy z cukrem do uzyskania większej ilości soku. Dodajemy cynamon cejloński i wanilię w laskach.
  4. Delikatnie nacinamy wanilię pozostawiając w środku ziarenka. Zlewamy sok razem z alkoholem i odstawiamy na około miesiąc. Po tym czasie filtrujemy za pomocą sitka lub filtra do kawy. Zlewamy do słoja.
  5. Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na przynajmniej rok - w jej przypadku, im dłużej pozostanie w procesie dojrzewania, tym lepszy i głębszy smak.