Ciasto nie dopieka się w środku, a mięso wychodzi blade, mimo że ściśle trzymacie się przepisu? Zanim zabierzecie się za naprawę piekarnika, najpierw sprawdźcie, czy odpowiednio go używacie. Problem może wcale nie tkwić w urządzeniu, a we właściwym sposobie ustawiania potraw w jego wnętrzu. Zobaczcie, co zrobić, żeby ciasta, mięsa i zapiekanki zawsze wychodziły idealne bez potrzeby dodatkowego dopiekania. 

Co zrobić, żeby potrawy zawsze się dopiekały? 

Czas pieczenia podany w przepisie nie zgadza się z rzeczywistością? Być może źle wstawiliście naczynie do piekarnika. Wystarczy dosunąć potrawę do tylnej ścianki piekarnika, a wtedy wszystko upiecze nam się idealnie. Choć ta porada może brzmieć banalnie, nie każdy o niej wie. Zwykle odruchowo ustawiamy jedzenie na środku kratki lub na jej brzegu, a wtedy przy każdym otwarciu drzwiczek, obniża się temperatura. Przez takie nagłe zmiany ciepła, od strony drzwiczek ciasta wychodzą za mało wyrośnięte, a mięsa mniej rumiane. 

Co jeszcze wpływa na pieczenie?

Sekretem udanych wypieków jest nie tylko metoda pieczenia, ale i odpowiednie akcesoria. Okazuje się, że równie duże znaczenie ma to, w jakim naczyniu pieczemy potrawę. Temperatura inaczej rozkłada się w różnych materiałach, dlatego pod konkretny przepis musimy wybrać blachę lub naczynie szklane, ceramiczne czy żeliwne. Gdy już zdecydujemy się na naczynie, powinniśmy też zwrócić uwagę na jego kształt i grubość ścianek. Do wypieków najlepiej sprawdzą się te z nieco cieńszym dnem, gdyż zapobiegnie to niedopiekaniu się ciast. Z kolei do pieczeni mięsnych idealne będą naczynia z grubym dnem, które uchronią potrawy przed przypaleniem.