Kto jako dziecko nie chciał spróbować surowego ciasta przygotowanego na wypieki, ale mama lub babcia zawsze mówiła, że jedzenie surowego ciasta skończy się bólem brzucha? Spokojnie! Teraz możemy spełnić tę dziecięcą fantazję i przygotować masę, która będzie specjalnie przystosowana do jedzenia na surowo.

Cookie dough – przepis

Składniki:

  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki brązowego cukru 
  • 2 łyżki białego cukru
  • 2 łyżki mleka
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 100 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 100 g posiekanej czekolady mlecznej, białej lub gorzkiej (możemy użyć także gotowych kuleczek czekoladowych)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wysypujemy na blachę i podpiekamy przez 5 minut w 175°C.
  2. W misce ucieramy masło z cukrem.
  3. Dodajemy ekstrakt z wanilii i mleko. Miksujemy aż do połączenia składników.
  4. Dodajemy sól , wystudzoną mąkę i miksujemy aż składniki połączą się.
  5. Wrzucamy posiekaną czekoladę i mieszamy masę łyżką lub szpatułką.