Jesienna aura sprawia, że częściej sięgamy po ciasta i ciasteczka. Najczęściej pieczemy szarlotki, serniki, albo ciasta drożdżowe. Jeśli jednak lubicie wiórki kokosowe, to mamy dla was przepis, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Ciasto kokosanka to wyższy poziom kokosanek, ale wbrew pozorom dużo łatwiejsze do wykonania. Tylko 4 składniki i kilka minut mieszania, a reszta robi się sama w piekarniku. Wychodzi każdemu i zawsze się udaje i jak szybko się je robi, tak szybko znika ze stołu. Nie czekajcie więc za długo, tylko przygotujcie potrzebne składniki i zróbcie ten niesamowicie pyszny deser.
Ten kokosowy deser ma chrupiącą skorupkę, ale środek jest tak kremowy, że z przyjemnością będziecie go jeść łyżką. Oprócz tego, że jest pyszny, to przepis jest tak prosty, ze poradzi sobie z nim każdy. Wystarczy wymieszać 4 składniki i wstawić do piekarnika.
Ciasto kokosanka - banalnie prosty przepis
Do przygotowania tego deseru będziecie potrzebować:
- 2 jajka
- 1 opakowanie skondensowanego mleka (395 g)
- 1 łyżka masła
- 150 g wiórków kokosowych
Zacznijcie od wbicia do miski 2 jajek i dodajcie 1 łyżkę masła. Trzepaczką dobrze ubijcie całość, by składniki się połączyły. Możecie też użyć do tego blendera.
Gdy masa będzie już puszysta dodajcie mleko skondensowane i ponownie wymieszajcie wszystkie składniki na jednolitą masę.
Na koniec dodajcie wiórki kokosowe i jeszcze raz wszystko wymieszajcie, teraz już łyżką, albo szpatułką.
Rozgrzejcie piekarnik do 180° C.
Małe, żaroodporne naczynie (najlepiej szklane) wysmarujcie dokładnie masłem i wlejcie przygotowana masę kokosową.
Wstawcie do nagrzanego piekarnika na 34-40 minut. Sprawdzajcie, czy wierzchnia warstwa ładnie się przyrumieni.
Po upieczeniu deser będzie miał chrupiącą skórkę, ale wciąż kremową konsystencję w środku.
Można podawać na ciepło, ale po wystygnięciu tez jest przepyszny.
Ten przepis znaleźliśmy na Instagramie @eu.rosipacheco. Zobaczcie krok po kroku jak łatwo robi się ten kokosowy przysmak.
Rada
Jeśli macie możliwość dostać świeże wiórki kokosa, nie suszone, deser wyjdzie jeszcze lepszy i bardziej kremowy intensywny w smaku.
Wiórki kokosowe - właściwości
Wiórki kokosowe często nie są doceniane za swoje właściwości i skład. A ich pozytywne działanie na nasz organizm jest imponujące.
Wiórki kokosowe to nic innego jak starty miąższ owocu palmy kokosowej. Są one, tak jak cały orzech kokosowy bogate w substancje odżywcze, a co za tym idzie bardzo cenne dla naszego organizmu. Zawierają m.in. białko, żelazo, magnez, potas, miedź, cynk, kwas foliowy, witaminy A, E, C oraz witamin z grupy B, a także kwasy tłuszczowe MCT – średniołańcuchowe – oraz błonnik pokarmowy. Są wysokokaloryczne - ok 600 kcal na 100 g. Dzięki takiemu składowi mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. M.in:
- zawarty w wiórkach błonnik pozytywnie wpływa na proces przemiany materii,
- dzięki kompozycji witaminowo-mineralnej zwiększają odporność organizmu,
- pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu,
- zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych,
- działają antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Są więc wskazane przy chorobach urologicznych, grypie, przeziębieniu, chorobach oczu i uszu,
- dzięki zawartości kwasów tłuszczowych poprawiają wygląd skóry, paznokci i włosów,
- po zjedzeniu płatków kokosowych wydzielają się hormony szczęścia, czyli serotonina i endorfina, co wpływa na ogólna poprawę nastroju,
- są naturalnym przeciwutleniaczem, zdolnym do oczyszczenia jelit, usunięcia toksyn oraz wzmocnienia układu odpornościowego,
- zawarty w wiórkach potas poprawia pamięć i koncentrację, a także wpływa na wyrównanie ciśnienia krwi,
- żelazo zawarte w wiórkach kokosowych usprawnia gospodarkę tlenową organizmu,
- wpływają na wzmocnienie kości,
- zwiększają aktywność, wydajność, koncentrację, poprawiają pamięć,
- wpływają pozytywnie na narządy wzroku i słuchu.

















