Ciasto cygańska droga siostry Anastazji
Składniki:
Na biszkopt:
- 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka),
- szczypta soli,
- pół szklanki cukru,
- 3 łyżki maku,
- 2 łyżki kakao,
- szklanka mąki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- szklanka oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- kisiel truskawkowy lub cytrynowy.
Na masę z galaretkami:
- 3 opakowanie różnokolorowej galaretki (agrestowa, wiśniowa, cytrynowa),
- 300 g serka homogenizowanego,
- 150 g serka mascarpone,
- sok z jednej cytryny,
- 1/4 szklanki cukru.
Przygotowanie:
- Ubijamy białka na sztywną pianę mikserem przez około 10 minut.
- Stopniowo dodajemy żółtka.
- Wsypujemy szczyptę soli oraz cukier.
- Ubijamy całość przez kolejne 5 minut.
- Stopniowo dodajemy mąkę pszenną naprzemiennie z mąką ziemniaczaną.
- Wsypujemy proszek do pieczenia i kisiel.
- Stopniowo wlewamy olej.
- Dodajemy kakao - jeżeli chcemy, aby biszkopt pozostał jasny, możemy pominąć ten etap.
- Możemy mieć także warstwy, dzieląc każdą część - do jednej dodać kisiel, do kolejnej kakao i ostatnią klasyczną biszkoptową z makiem.
- Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
- Przygotowujemy galaretki według instrukcji na opakowaniu.
- Pozostawiamy do stężenia w lodówce przynajmniej przez 3-4 godziny. Następnie kroimy w mniejszą kostkę.
- Serek śmietankowy ubijamy razem z mascarpone, dodajemy sok z cytryny i cukier. Mascarpone możemy zastąpić bitą śmietaną.
- Ubita masę łączmy z galaretkami.
- Wyjmujemy upieczony biszkopt i dzielimy go na pół w poprzek.
- Smarujemy masą śmietanową z galaretkami i nakładamy biszkopt.
- Przekładamy do lodówki przynajmniej na całą noc, aby dokładnie zastygł.
- Możemy udekorować cukrem pudrem przed podaniem.
Zobacz też:
Jak zorganizować przyjęcie komunijne?
6 wykwintnych przepisów na komunię lub chrzest!