Ciasto cygańska droga siostry Anastazji

Składniki:

Na biszkopt:

  • 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka),
  • szczypta soli,
  • pół szklanki cukru,
  • 3 łyżki maku,
  • 2 łyżki kakao,
  • szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • szklanka oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kisiel truskawkowy lub cytrynowy.

Na masę z galaretkami:

  • 3 opakowanie różnokolorowej galaretki (agrestowa, wiśniowa, cytrynowa),
  • 300 g serka homogenizowanego,
  • 150 g serka mascarpone,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1/4 szklanki cukru.

Przygotowanie:

  1. Ubijamy białka na sztywną pianę mikserem przez około 10 minut.
  2. Stopniowo dodajemy żółtka.
  3. Wsypujemy szczyptę soli oraz cukier.
  4. Ubijamy całość przez kolejne 5 minut.
  5. Stopniowo dodajemy mąkę pszenną naprzemiennie z mąką ziemniaczaną.
  6. Wsypujemy proszek do pieczenia i kisiel.
  7. Stopniowo wlewamy olej.
  8. Dodajemy kakao - jeżeli chcemy, aby biszkopt pozostał jasny, możemy pominąć ten etap.
  9. Możemy mieć także warstwy, dzieląc każdą część - do jednej dodać kisiel, do kolejnej kakao i ostatnią klasyczną biszkoptową z makiem.
  10. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  11. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
  12. Przygotowujemy galaretki według instrukcji na opakowaniu.
  13. Pozostawiamy do stężenia w lodówce przynajmniej przez 3-4 godziny. Następnie kroimy w mniejszą kostkę.
  14. Serek śmietankowy ubijamy razem z mascarpone, dodajemy sok z cytryny i cukier. Mascarpone możemy zastąpić bitą śmietaną.
  15. Ubita masę łączmy z galaretkami.
  16. Wyjmujemy upieczony biszkopt i dzielimy go na pół w poprzek.
  17. Smarujemy masą śmietanową z galaretkami i nakładamy biszkopt.
  18. Przekładamy do lodówki przynajmniej na całą noc, aby dokładnie zastygł.
  19. Możemy udekorować cukrem pudrem przed podaniem.

Zobacz też:

Jak zorganizować przyjęcie komunijne?

6 wykwintnych przepisów na komunię lub chrzest!