Buratta - charakterystyka sera

Buratta to rodzaj bardzo kremowego sera pochodzącego z serca Włoch. Wytwarzany jest z mleka krowiego. Nie dojrzewa on w porównaniu do serów twardych. Buratta produkowana jest w formie kulek, które na “pierwszy rzut oka” są łudząco podobne do mozarelli. Jest jednak od niej delikatniejsza w smaku. Wnętrze serowej kulki różni się diametralnie od popularnego sera mozarella. Buratta kryje w środku kawałki sera wymieszane w śmietanowym kremie. Całość przypomina sakwę. Gdy przekroimy burattę, na talerzyk wypłynie nam pyszna, kremowa zawartość. Prawdziwą burattę skosztujemy we włoskim regionie Apulia. Ser stał się już na tyle popularny, że z łatwością zakupimy go w wielu sklepach wielkopowierzchniowych. 

Buratta - jak powstała?

Ser ten prawdopodobnie powstał przez całkowity przypadek! Mleczne przetwory wytwarzane przez rzemieślników są cenne w każdym gramie. Aby zrobić użytek z pysznej śmietany z kawałkami sera, która zostawała po produkcji mozarelli, producenci wymyślili, by zamknąć te “odpadki” w serowym baloniku. Tradycyjnie, buratta przechowywana jest w serwatce z dodatkiem liścia złotogłowu, który wskazuje, kiedy ser jest już przejrzały. Obecnie jednak, buratta sprzedawana jest w plastikowych pojemnikach, zgodnych z europejskimi standardami. 

Buratta - właściwości odżywcze

Ser ten jest doskonałym nośnikiem wielu wartości odżywczych i pierwiastków, cennych dla naszego organizmu. Znajdziemy w nim dawki sodu, wapnia i potasu, a także drobne ilości cynku, magnezu i żelaza. Buratta zaopatrzy nas także w witaminy A, D i E oraz te z grupy B. Jeżeli chcemy włączyć do diety pokarm będący pełnowartościowym białkiem - buratta to strzał w “10”. 

Buratta - z czym się ją je?

Włoski ser jest niesamowicie uniwersalnym produktem w kuchni. Możemy używać go w daniach na słono, jak i na słodko. Najbardziej klasycznym, sprawdzonym daniem jest buratta na toście w towarzystwie pomidorków koktajlowych, bazylii i oliwy z oliwek - palce lizać! Jeżeli jednak połączymy ser ze świeżymi owocami, takimi jak truskawki, czy borówki, stworzymy pyszny deser. 

Zobacz także: Tarta z łososiem, szpinakiem i beszamelem - idealna propozycja na lekki obiad! ->>

Buratta - przepis na tosty z serem i miodem

Potrzebujesz:

  • 2 kromki chleba tostowego lub innego, w zależności od upodobań (z wieloziarnistymi kromkami smakuje równie dobrze),
  • kulkę sera buratta (200 g),
  • 2 łyżki miodu (najlepiej jasnego, np. lipowego),
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • kilka liści bazylii (zamiennie rukoli).

Sposób przygotowania:

  1. Chleb opiecz w piekarniku lub tosterze (toster będzie o wiele szybszą opcją).
  2. Burattę pokrój na grube plastry, nie przejmuj się, że nie zachowują formy i nie wyglądają pięknie, jak mozarella - z buratty wypłynie sporo śmietanki.
  3. Ułóż ser na tostach, polej każdy z nich łyżką miodu (lub mniejszą ilością, jeżeli nie lubisz zbyt słodkich kanapek).
  4. Pokrój pomidorki na połówki lub ćwiartki i posyp ulubionymi liśćmi. 
  5. Tosty możesz doprawić pieprzem i solą, by dodatkowo wzbogacić smak.