Buddha bowl to pyszny i zdrowy posiłek w jednej misce. Jest skomponowany z różnorodnych produktów, bogatych w cenne składniki odżywcze. Kolorowy, smaczny, pełen tego, na co mamy akurat ochotę. Koniecznie muszą się w nim znaleźć pożywne kasze, warzywa i owoce, które są bombą witamin, a także odrobina białka w postaci np. warzyw strączkowych. Zwieńczeniem jest dressing na bazie zdrowych tłuszczów roślinnych. Jak skomponować smaczną miskę Buddy? Poniżej znajdziesz nasze propozycje.

Co dodać do Buddha bowl

Buddha bowl możemy przygotować na wiele sposobów. Warto jednak pamiętać o tym, co powinno się w nim znaleźć, by nie tylko wspaniale wyglądał, ale był też pełen wartościowych składników. Podstawą tej pięknej i bogato napełnionej miski Buddy są węglowodany:

  • ryż (najlepiej brązowy), komosa,
  • kasza jęczmienna, pęczak, gryczana lub kuskus,
  • makaron – warto wybrać pełnoziarnisty lub na bazie strączków.

Kolejnym, niezwykle ważnym składnikiem naszej miski rozmaitości są warzywa i owoce. Świetnym pomysłem będą zarówno surowe, jak i poddane obróbce termicznej – ważne, by były jak najbardziej zróżnicowane pod względem smaku i koloru. Doskonale sprawdzą się:

  • warzywa korzeniowe, takie jak bataty, marchew, rzodkiewka, pasternak, buraki, seler,
  • kapusta, brokuł, kalafior, brukselka,
  • awokado,
  • seler naciowy, cebula, fenkuł, cykoria,
  • zielone liście sałaty, rukoli, jarmużu, roszponki lub szpinaku,
  • owoce: np. gruszki, jabłka, pestki granatu, borówki, żurawina, mango.

Żeby posiłek był dobrze zbilansowany, nie powinniśmy zapominać o białku, które zapewni nam poczucie sytości na wiele godzin. W bowlu powinny wylądować:

  • strączki: fasola, soczewica, ciecierzyca, bób,
  • produkty sojowe, np. tofu,
  • produkty odzwierzęce, takie jak ryby (np. pieczony pstrąg z piekarnika), drób lub jajka.

Koniecznie pamiętajmy o zdrowych dodatkach, które sprawią, że nasz posiłek będzie nie tylko apetycznie kolorowy, ale również bogaty w cenne składniki odżywcze. Świetnym pomysłem są:

  • nasiona słonecznika lub dyni,
  • orzechy,
  • ekspandowany amarantus, gryka i komosa,
  • wszelkiego rodzaju kiełki,
  • zioła, np. natka pietruszki, koperek, kolendra, tymianek, oregano, szczypior.

Jaki sos do buddha bowl

Zwieńczeniem miski Buddy jest dressing. Powinien być przygotowany ze zdrowych i wartościowych komponentów, a jednocześnie podkreślać smak wszystkich warzyw. Do jego stworzenia wystarczą zdrowe tłuszcze z dodatkiem np. kwaśnego octu lub cytrusów. Możemy wybrać:

  • olej lniany, sezamowy, z awokado, oliwę z oliwek,
  • ocet balsamiczny, jabłkowy,
  • sok z cytryny, limonki albo pomarańczy.

Gdy chcemy urozmaicić nasz posiłek, uzupełnijmy dressing o składnik, który będzie jego wyrazistym dopełnieniem. Co się sprawdzi? Wszystko zależy od naszych preferencji kulinarnych. My polecamy:

  • masło fistaszkowe,
  • pesto pietruszkowe lub z bazylii,
  • pastę tahini,
  • miód,
  • sos chili,
  • syrop klonowy,
  • czosnek,
  • musztardę.

Gotowe pomysły na Buddha bowl

Przygotowanie Buddha bowl nie zajmuje wiele czasu – wystarczą proste składniki, które mamy w kuchni. To też doskonały sposób na wykorzystanie resztek, np. pieczonych warzyw z obiadu. Jeśli jednak nie mamy czasu na samodzielne wymyślanie, z czego skomponować naszą miskę Buddy lub zwyczajnie szukamy inspiracji, warto sięgnąć po gotowe przepisy, np. na Buddha bowl z komosą, warzywami i ziołami. Koniecznie wypróbujcie również te połączenia:

  • Komosa ryżowa, awokado, ogórek, czerwona kapusta, groszek cukrowy, ananas, pestki granatu, z dodatkiem dressingu z oleju sezamowego i soku z cytryny, posypane miętą, natką pietruszki, sezamem i kiełkami rzodkiewki.
  • Kasza pęczak, ciecierzyca konserwowa, marchewka, cukinia, kiszona kapusta, jabłko, natka pietruszki, pestki dyni, cebula cukrowa, w dressingu z oliwy z oliwek z kurkumą, mieloną ostrą papryką i czarnym pieprzem.
  • Ryż brązowy, liście szpinaku, ciecierzyca, gotowane jajko, rzodkiewka, ogórek, pomidorki koktajlowe, gotowany batat, gotowana marchew, kapusta czerwona, siemię lniane w ziarnach, orzechy włoskie, kiełki rzeżuchy, polane dressingiem z oliwy, cytryny i pesto bazyliowego.
  • Kasza bulgur, soczewica czerwona z zalewy, pieczone warzywa: batat, pietruszka, marchew i kalafior, rukola, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, pestki granatu, natka pietruszki, dressing z oliwy z oliwek, masła z fistaszków i cytryny.
  • Makaron pełnoziarnisty, pomidor, seler naciowy, buraki pieczone, szpinak, podsmażony ser halloumi, czerwona cebula, świeża mięta, dressing z oliwy z oliwek i octu balsamicznego.
  • Kasza kuskus, roszponka, awokado, pomidor, papryka, fasolka czerwona, łosoś wędzony, jajko gotowane, cebula cukrowa, szczypiorek, dressing z oleju z pestek dyni, soku z cytryny, soli i pieprzu.
  • Kasza gryczana, ciecierzyca konserwowa, gotowany burak, rukola, ser feta, orzechy włoskie, pomarańcza, sezam, dressing z oliwy z oliwek, musztardy miodowej i soku z limonki.