Najbardziej lubimy surówki, które się robi szybko, prosto, z minimalnej ilości składników a do tego powinna chrupać i smakować. Do naszych ulubionych należy surówka z pora i klasyczny colesław. Jednak ciągle szukamy nowych przepisów i trafiliśmy na to zielone cudo.

Bardzo zielona surówka z 2 składników

Ta zielona surówka ma 2 podstawowe składniki, które dostaniecie w każdym warzywniaku. To zielony ogórek i kapusta. Jednak cały sekret tkwi w soczyście zielonym sosie, który łączy wszystko i sprawia, że całość smakuje obłędnie pysznie.

Do zrobienia te surówki przygotujcie:

  • 1 ogórek
  • 1/2 szpiczastej kapusty

Na sos:

  • 1 pęczek pietruszki, lub bazylii (bazylia da bardziej wyrazisty smak)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • sól
  • płatki chili do smaku
  • garść orzechów (mogą być nerkowce, orzechy laskowe, albo inne, które macie pod ręką)
  • trochę wody do rozrzedzenia

Ogórek obierzcie ze skóry, usuńcie nasiona i pokrójcie w drobną kostkę. Kapustę obierzcie z wierzchnich liści, usuńcie głąb, a resztę drobno poszatkujcie. Wsypcie wszystko do miski.

Teraz przygotujcie najważniejsze, czyli sos. Do blendera wrzućcie natkę pietruszki, lub liście bazylii. Dorzućcie obrane ząbki czosnku, wlejcie oliwę, sok z cytryny i syrop. Dorzućcie garść orzechów, doprawcie solą i płatkami chili i wszystko blendujcie do czasu, aż uzyskacie jednolitą, kremową konsystencję. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolejcie trochę wody, ale ostrożnie, i jeszcze raz zmiksujcie. Sos powinien być gęsty ale lejący. Gdy będzie gotowy, wylejcie go na ogórki i kapustę i dokładnie wymieszajcie.

Z czym podawać zieloną surówkę?

Surówka będzie świetnym dodatkiem do wszelkich mięsnych dań. Jej wyrazisty smak podkreśli smak. Można też podać surówkę jako przystawkę i nakładać ją na przygotowane wcześniej chipsy albo tacos. Ta surówka to też świetna baza do kanapek, hamburgerów i innych przystawek, do których dodaje się surówkę.