Kulturalnie kulinarnie

KONKURS
13.03.2020

„Moja kuchnia pachnąca bazylią” – włoskie smaki w najlepszym wydaniu

Tessa Capponi-Borawska to postać kultowa, jeśli chodzi o polskie kulinaria. To od niej gotowania włoskich dań uczyło się kilka pokoleń Polaków. „Moja kuchnia pachnąca bazylią” po raz pierwszy ukazała się ponad dwadzieścia lat temu, a mimo tego do dziś czyta się ją z wyjątkową przyjemnością. W cyklu Kulturalnie kulinarnie przyglądamy się nowemu wydaniu książki.

samurai-gourmet-netflix
10.03.2020

Seriale azjatyckie od kuchni. Piąty smak na ekranie

Wciąż nie wymyślono sposobu na przekazanie smaku ani zapachu poprzez ekran. Azjatyckie seriale jednak zadają temu kłam. Oglądając produkcje z Japonii, Korei czy Chin, zauważamy z jakim namaszczeniem są traktowane poszczególne składniki. Kolory poszczególnych dodatków oraz pokazywanie sposobu gotowania sprawia, że ślinka cieknie na sam widok. Bohaterom seriali zawsze towarzyszy zachwyt nad daniem i osadzenie dania w konkretnej sytuacji społecznej. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie przedstawiamy 4 produkcje azjatyckie z jedzeniem w tle.

mg ramen 3 (1)
28.02.2020

Ramen - smaki Japonii w domowym zaciszu [RECENZJA KSIĄŻKI]

Ramen na dobre opanował wyobraźnię smakoszy na całym świecie. Danie z makaronem na bazie intensywnego bulionu, pokrojonych wodorostów, ugotowanego na półmiękko jajka, charakterystycznych dodatków oraz świeżego pokrojonego szczypiorku przenosi do Kraju Kwitnącej Wiśni. Przygotowanie ramenu to jednak zadanie do wykonania we własnej kuchni. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie prezentujemy książkę „Ramen w domu” Briana MacDuckstona.

Kuchnia francuska w filmach
21.02.2020

Kuchnia francuska na małym ekranie. Czas na apetyczny seans!

Kuchnia francuska od wieków inspiruje szefów kuchni i miłośników jedzenia na całym świecie. Francuskie specjały to wątek chętnie podejmowanym również przez twórców filmów. Jakie tytuły warto obejrzeć i dlaczego? O tym w cyklu "Kulturalnie kulinarnie".

mg vege 1 - jak -nie-mieso- to-co-
14.02.2020

Czym zastąpić mięso? Soja to nie wszystko

Seitan, tempeh, yuba, tofu, natto to nie są magiczne formuły a tylko kilka nazw produktów uznanych za odżywcze zamienniki mięsa. Jest to szczególnie ważne dla wegetarian i wegan, którzy chcą jeść pełnowartościowe posiłki oraz dla osób lubiących urozmaicić swoją codzienną dietę. Roślinne zamienniki mięsa to lista produktów, z której każdy może wziąć coś dla siebie. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie przedstawiamy książkę Doroty Jaworskiej „ A jak nie mięso, to co?”.

Książka na walentynki - przepisy dla drugiej połówki
31.01.2020

Książka na walentynki - dania i desery, które oczarują drugą połówkę!

Romantyczna kolacja i nie tylko wymagają specjalnej oprawy. Popularność kolacji przy świecach dla dwojga wzrasta w okolicach Walentynek. Oczywiście możemy wybrać się do ulubionej restauracji, ale jeszcze lepiej ugotować coś w domu. Przyda się do tego książka na walentynki, a z niej dania i desery, które przysłowiowo poprowadzą nas przez żołądek do serca wybranka lub wybranki. Książka kucharska to też pomysł na Walentynki, szczególnie dla osób, które lubią gotować i smakować wyjątkowe dania. Sprawdźcie nasze zestawienie w cyklu Kulturalnie kulinarnie , jaka książka na Walentynki będzie strzałem w dziesiątkę.

Restauracja InAzja
24.01.2020

Fine dining week zima: menu tematyczne z 5 daniami

Największe wydarzenie polskiej sceny fine diningowej powraca w nowej odsłonie! Po raz pierwszy w historii festiwalu sztuki restauracyjnej Fine Dining Week najwybitniejsi w Polsce Szefowie Kuchni zaproszą Gości na autorskie pięciodaniowe degustacje tematyczne oparte o ich aktualne pasje i inspiracje z całego świata.

ponad-przekonaniami-weganie-miesozerycy-3
24.01.2020

Jak zrozumieć weganina? O porozumieniu ponad roślinami

Jednym z trendów na rok 2020 jest kuchnia roślinna. Coraz więcej osób, jako postanowienie noworoczne wybrało przejście na weganizm. Przyczyny mogą być różne: etyczne, ekologiczne lub po prostu smakowe. Każde odejście od przyjętej normy może stać się powodem do nieporozumień. Dr Melanie Joy zajęła się problemem braku komunikacji między weganami i nie weganami. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie przedstawiamy książkę „Ponad przekonaniami. Weganie, wegetarianie i mięsożercy przy jednym stole”.

You-Netflix-slodycz-toksycznej-milosci-fot. materiały prasowe
17.01.2020

Słodycz toksycznej miłości. Serial You od Netflixa zaskakuje widzów

Prawie każda kobieta marzy o mężczyźnie ze snów. Gorzej, gdy tym snem okaże się najstraszniejszy koszmar. Postacią, która skradła serca, szerokiego grona subskrybentek Netflixa jest Joe Goldberg. Bohater serialu „You”. Drugi sezon produkcji dostępny jest od 26 grudnia i wypełniono go po brzegi odniesieniami kulinarnymi. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie przedstawiamy najciekawsze wątki związane z jedzeniem z serialu „You” platformy Netflix.

Jedz Pij Warszawo” - tradycja i nowoczesność czyli kulinarna kultura stolicy.
15.01.2020

Jedz Pij Warszawo - tradycja i nowoczesność czyli kulinarna kultura stolicy

W dniach 25 i 26 stycznia 2020 odbędzie się festiwal „Jedz Pij Warszawo”. To największe kulinarne wydarzenie roku prezentujące zarówno historię, tradycję i kulturę jak również najnowsze trendy gastronomiczne stolicy. W programie wydarzenia między innymi: live cooking i degustacje, karnawał przekąsek i zakąsek, warsztaty kulinarne i koktajlowe, spotkania z najlepszymi szefami kuchni, sommelierami i barmanami, strefa WEGE WAWA i targ festiwalowy oraz pokazy, wykłady i debaty wokół tematu jedzenia i picia. W ostatni weekend stycznia zapraszamy do Pałacu Kultury i Nauki, aby celebrować to co najlepsze wokół polskiego stołu!