Kulturalnie kulinarnie

Książki o herbacie
11.10.2019

Czas na herbatę. Przegląd książek o herbacie

Jesień to czas, gdy chęć na wypicie gorącej herbaty gwałtownie wzrasta. Każdy herbaciarz ma swój ulubiony gatunek liści, kubek, z którego lubi pić oraz porę, w której najchętniej popija łyk za łykiem. W cyklu Kulturalnie kulinarnie przedstawiamy subiektywny przegląd książek poświęconych herbacie.

TISZ - 2. Festiwal Żydowskiego Jedzenia
04.10.2019

TISZ - 2. Festiwal Żydowskiego Jedzenia. Jak w domu

Po raz drugi Muzeum Polin w dniach 16-20 października 2019 zaprasza na TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia. W ramach obchodzenia święta Sukkot organizatorzy będą nawiązywać do skojarzeń związanych ze słowem dom. W cyklu Kulturalnie, kulinarnie zapraszamy na TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia.

Zupy
27.09.2019

Zupa jest dobra na wszystko - 5 najlepszych książek o zupach

Zupa to jedno z naszych dań narodowych. W końcu jemy je nie tylko wtedy, kiedy temperatura za oknem znacząco spada - nawet w upale mamy sprawdzone patenty na pyszne zupy. W cyklu Kulturalnie kulinarnie wyszukaliśmy 5 książek, które pozwolą wam przygotowywać zupy na mistrzowskim poziomie.

Nastolatki wspólnie pieką ciasto
06.09.2019

Nastolatki w kuchni. Książki dla młodych kucharzy

Z nowym rokiem szkolnym warto nauczyć się nowej umiejętności. Sprawnością, która przydaje się w przyszłości, jest gotowanie. Gotujący nastolatek nie tylko przygotuje obiad, gdy rodzice są w pracy, on stworzy również przekąskę na drugie śniadanie w szkole. Zdobyte podstawy przydadzą się w pierwszych latach dorosłego życia np.: na studiach. Przedstawiamy książki kulinarne skierowane do nastolatków. Czasem nawet napisane przez młodych entuzjastów gotowania. W cyklu Kulturalnie kulinarnie przedstawiamy subiektywny wybór najciekawszych propozycji.

Książki o Grzybach
09.08.2019

Książki o grzybach - nie takie zwykłe atlasy dla grzybiarzy

Atlas grzybów to pozycja książkowa, którą znajdziemy w wielu polskich biblioteczkach. Ale na rynku wydawniczym są też książki i audiobooki, które podchodzą do tematu grzybów i grzybobrania nieco inaczej. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" przedstawiamy najciekawsze zdaniem redakcji propozycje.

Dieta na lato
28.06.2019

Książki o dietach i odżywianiu na lato 2019

Odpowiednia dieta, czyli styl odżywiania dostosowany do naszych potrzeb i organizmu, to nie lada wyzwanie. Pomogą w tym rozmaite książki kulinarne - poruszające zagadnienia z dziedziny żywienia i dietetyki. Lato i sezonowe produkty to najlepszy czas, żeby zacząć zmieniać nawyki. Na jakie książki warto zwrócić uwagę? Podpowiadamy w cyklu "Kulturalnie kulinarnie".

Chronodieta - wyd. Burda
21.06.2019

Chronodieta - co i kiedy jeść [RECENZJA]

Świadomość prawidłowego odżywiania to powszechna wiedza, do której w praktyce stosuje się coraz więcej osób. Zwracamy uwagę, co i w jakiej formie pojawia się w naszym menu. Okazuje się, że niemniej ważna od samej zawartości posiłku jest jego pora. Książka "Chronodieta" przybliża ten aspekt żywienia, a duet autorów Michael F. Roizen i Michael Crupain podpowiada, jak w 31 dni na stałe zmienić styl jedzenia - zgodny z rytmem dobowym. Pozytywne efekty odczuje nie tylko na ciele, ale też samopoczuciu. Czym jest ta "Chronodieta"?

Wydarzenia Kulinarne lato 2019
14.06.2019

Lato 2019: wydarzenia kulinarne w Polsce

Biesiada pod chmurką nie ogranicza się do grilla u rodziny czy ogniska ze znajomymi. Festiwale i wydarzenia kulinarne podbiły polskie miasta. Lato 2019 zapowiada się równie smacznie! W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" podpowiadamy, gdzie każdy foodies powinien się wybrać.

MasterChef Polska Sezon 8 - gośćmi specjalni Lara Gessler i Tadeusz Muller
07.06.2019

MasterChef Polska sezon 8. Lara Gessler i Tadeusz Muller gośćmi odcinka

MasterChef Polska od kilku lat cieszy się niemalejącą popularnością. Zmagania kucharzy amatorów, kulinarne zmagania i srogie oceny jury w składzie: Magda Gessler, Anna Starmach i Michel Moran, sprawiają, że kuchnia MasterChefa to prawdziwy ogień. Od września 2019 rusza 8 sezon MasterChef Polska. Już wiadomo, że w jednym odcinku dania uczestników oceniać będą również Lara Gessler i Tadeusz Muller.

Zdrowie z natury Kawy i herbaty z łąk i lasów
17.05.2019

Herbata i kawa prosto z lasu - przepisy, które cię zaskoczą

Na topie są chwasty z ogródka w sałatkach, springrolls z jadalnymi kwiatami czy pesto z liści znalezionych na łące. Czas na smakowite napoje! Książka "Zdrowie z natury Kawy i herbaty z łąk i lasów" to zbiór receptur, które z jednej strony znają nasze babcie, ale z drugiej to połączenia smakowe dopiero do odkrycia! W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" wchodzimy w świat kawy i herbaty prosto z natury (i to dosłownie!).