Kulturalnie kulinarnie

Kuchnia świętego Mikołaja
06.12.2019

Magiczna kuchnia świętego Mikołaja

Święty Mikołaj to postać znana chyba każdemu. Każdy dorosły, który był kiedyś dzieckiem, doskonale pamięta prezenty znajdowane pod poduszką. Paczuszki zawierające pomarańcze, czekolady i zabawki sprawiały radość najmłodszym. Wtedy zastanawialiśmy się, jak to się dzieje, że święty Mikołaj ma tyle sił na odwiedzenie wszystkich dzieci na świecie. W cyklu Kulturalnie kulinarnie przyjrzeliśmy się kulinarnym upodobaniom świętego Mikołaja.

vienioslider
29.11.2019

Piotr Vienio Więcławski i Brzuchomówcy [FRAGMENT KSIĄŻKI]

Piotr Vienio Więcławski dobrze wie, że jedzenie to nieodłączny element naszej codzienności. W książce "Brzuchomówcy" Vienio przepytuje swoich przyjaciół: artystów, pisarzy, muzyków, aktorów, jakie dania, kulinarne tradycje czy lokale gastronomiczne najbardziej zapadły im w pamięć. Poniżej fragment książki - Typ Mes i Pablopavo.

książki o kuchni świątecznej
29.11.2019

Książki o kuchni świątecznej - Boże Narodzenie nigdy nie było tak smaczne

Książki o kuchni świątecznej to pozycje obowiązkowe w naszej domowej biblioteczce. Sięgamy po nie, kiedy chcemy przygotować zarówno tradycyjne polskie potrawy wigilijne i świąteczne, jak i coś specjalnego, czego nigdy wcześniej nie robiliśmy. Książki o kuchni świątecznej to również idealna propozycja na prezent. W cyklu Kulturalnie kulinarnie wybraliśmy te, które po prostu trzeba mieć.

baner mg cegielska
15.11.2019

Agnieszka Cegielska i Naturalnie w kuchni [RECENZJA]

To, co jemy, wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Dlatego zbilansowany i przemyślany jadłospis powinien towarzyszyć nam na co dzień. W zabieganym świecie nie jest to proste, ale ułatwieniem będą przepisy z książki "Naturalnie w kuchni" autorstwa Agnieszki Cegielskiej. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" zaglądamy do środka i polecamy wybrany przepis na zdrową, rozgrzewającą i smaczną zupę.

rotten-netflix
08.11.2019

Ciemna strona żywności. Serial Rotten otwiera oczy

Ile razy zastanawialiście się, jaką drogę przebywa awokado, zanim znajdzie się w waszej torbie z zakupami? Czy myśleliście o ludziach, którzy je uprawiają? Czy zastanawialiście się, jak wygląda uprawa afrykańskiego kakaowca oraz z jakim wiąże się kosztem? W cyklu Kulturalnie kulinarnie przedstawiamy Rotten – serial dokumentalny Netflixa o mrocznych sekretach związanych z produkcją żywności.

Książki o weganizmie
01.11.2019

Książki o weganizmie. Lektura nie tylko na Światowy Dzień Wegan

Decyzję o przejściu na weganizm podejmuje coraz więcej osób. Jedni ze względów ideologicznych, inni przez wzgląd na swoją indywidualną dietę. Odczarowano już mit o weganizmie z listkiem sałaty i tofu na talerzu. Dieta roślinna daje szerokie pole do kulinarnych popisów. Ponadto badania udowadniają, że weganizm może być wartościowym i rozsądnym stylem odżywiania, a ekologiczne i zrównoważone rolnictwo będą miały coraz większe znaczenie. 1 listopada obchodzimy Światowy Dzień Wegan, ale nie tylko na ten dzień polecamy książki o weganizmie, które uświadamiają, dlaczego warto i jak w praktyce przejść na dietę bez produktów pochodzenia zwierzęcego.

Gwyneth Paltrow
25.10.2019

Aktorzy od kuchni – 7 osób, które serwują apetyczne treści

Wraz ze wzrostem popularności i dostępności filmów i seriali, ich bohaterowie stają się dla nas coraz bliżsi. Odtwórcy ról jak nigdy dotąd nie byli na wyciągnięcie ręki. Jednak aktorzy nie są znani jedynie ze swoich ról. Na bazie swojej popularności część z nich zaostrzało apetyt na osiągnięcie sukcesu w branży gastronomicznej. Artyści z Polski i z zagranicy próbowali tworzyć własne kulinarne medium z różnym powodzeniem. W cyklu Kulturalnie kulinarnie przedstawiamy aktorów i aktorki, którzy serwowali nam smaczne treści.

weganskie-lider
18.10.2019

Wege przepisy - sprawdzamy nowości wydawnicze jesień 2019

Wegetariańska kuchnia i przepisy na warzywa podbijają polskie stoły. Coraz częściej ograniczamy ilość mięsa w diecie, stawiając na wartościowe posiłki na bazie kasz, strączków, nabiału i warzyw. Niektórzy idą o krok dalej - kuchnia wegańska, czyli wyłączenie produktów pochodzenia zwierzęcego ma coraz więcej fanów. I to widać w trendach na książki kulinarne. Na rynku regularnie pojawiają się nowości wydawnicze pełne wege przepisów. W cyklu Kulturalnie kulinarnie przeglądamy najnowsze pozycje.

herbata-slider
11.10.2019

Czas na herbatę. Przegląd książek o herbacie

Jesień to czas, gdy chęć na wypicie gorącej herbaty gwałtownie wzrasta. Każdy herbaciarz ma swój ulubiony gatunek liści, kubek, z którego lubi pić oraz porę, w której najchętniej popija łyk za łykiem. W cyklu Kulturalnie kulinarnie przedstawiamy subiektywny przegląd książek poświęconych herbacie.

TISZ - 2. Festiwal Żydowskiego Jedzenia
04.10.2019

TISZ - 2. Festiwal Żydowskiego Jedzenia. Jak w domu

Po raz drugi Muzeum Polin w dniach 16-20 października 2019 zaprasza na TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia. W ramach obchodzenia święta Sukkot organizatorzy będą nawiązywać do skojarzeń związanych ze słowem dom. W cyklu Kulturalnie, kulinarnie zapraszamy na TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia.