Kulturalnie kulinarnie

Nastolatki wspólnie pieką ciasto
13.05.2020

Nastolatki w kuchni. Książki dla młodych kucharzy

Z nowym rokiem szkolnym warto nauczyć się nowej umiejętności. Sprawnością, która przydaje się w przyszłości, jest gotowanie. Gotujący nastolatek nie tylko przygotuje obiad, gdy rodzice są w pracy, on stworzy również przekąskę na drugie śniadanie w szkole. Zdobyte podstawy przydadzą się w pierwszych latach dorosłego życia np.: na studiach. Przedstawiamy książki kulinarne skierowane do nastolatków. Czasem nawet napisane przez młodych entuzjastów gotowania. W cyklu Kulturalnie kulinarnie przedstawiamy subiektywny wybór najciekawszych propozycji.

naturalnie-slider
01.05.2020

Agnieszka Cegielska Naturalnie - pakiet książek dla smaku i zdrowia. 3 powody, dlaczego to lektura obowiązkowa

Agnieszka Cegielska, autorka książek z serii "Naturalnie", udowadnia, że zdrowe wybory łatwo połączyć w kuchni z pysznym smakiem. W książkach "Naturalnie", "Naturalnie 2" i "Naturalnie w kuchni" to zbiór porad o wyjątkowych produktach spożywczych i praktycznych przepisów, jak włączyć je do codziennego menu. Z kodem "WIOSNA" pakiet książek Agnieszki Cegielskiej jeszcze w niższej cenie! Sprawdźcie, dlaczego warto kupić i przeczytać te tytuły.

"Zjadanie zwierząt" i "Kraina miodu" za darmo w Internecie
01.05.2020

„Zjadanie zwierząt” i „Kraina miodu” za darmo w Internecie. Oto 3 powody do obejrzenia

Prawdziwa gratka dla amatorów filmów dokumentalnych. Serwis Ninateka wraz z organizatorami festiwalu Millennium Docs Against Gravity stworzyła repertuar dla miłośników treści dokumentalnych. Od 8 do 18 maja można -całkowicie bezpłatnie-obejrzeć głośne produkcje z gatunku dokumentalnego. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie szczególnie polecamy „Zjadanie zwierząt” oraz „Krainę miodu”.

Tak dziś jemy. Biografia jedzenia
29.04.2020

Tak dziś jemy. Biografia jedzenia – historia jedzenia nie tylko dla smakoszy

Współcześnie granice kulinarne zacierają się jak nigdy dotąd. Mamy łatwy dostęp do jedzenia, w prosty sposób możemy dotrzeć do świeżej wody, możemy urozmaicać jadłospis poprzez wiele rodzajów owoców i warzyw. Także z zakątków świata oddalonych od tysiące kilometrów. Bee Wilson, autorka książki „Tak dziś jemy. Biografia jedzenia” wnikliwie przeanalizowała zmiany nawyków żywieniowych. W cyklu Kulturalnie kulinarnie omawiamy reportaż autorstwa Bee Wilson.

Zuzanna Kociołek i Kraina Smaku
24.04.2020

Zuzanna Kociołek i Kraina Smaku - książka kucharska dla najmłodszych

Pasja do gotowania i dobrego jedzenia może zacząć się już w dzieciństwie! I pomoże w tym nie tylko dosłowna pomoc w kuchni, ale też książka kucharska dla najmłodszych. Zuzanna Kociołek i Kraina Smaku to propozycja, która zabierze dzieci w pyszny świat sympatycznej Zuzy, która chce nauczyć się sztuki kulin-fu. Jakie przygody i przepisy czekają na dużych i małych czytelników? O tym w cyklu "Kulturalnie kulinarnie". Zapraszamy na recenzję książki.

KONKURS
13.03.2020

„Moja kuchnia pachnąca bazylią” – włoskie smaki w najlepszym wydaniu

Tessa Capponi-Borawska to postać kultowa, jeśli chodzi o polskie kulinaria. To od niej gotowania włoskich dań uczyło się kilka pokoleń Polaków. „Moja kuchnia pachnąca bazylią” po raz pierwszy ukazała się ponad dwadzieścia lat temu, a mimo tego do dziś czyta się ją z wyjątkową przyjemnością. W cyklu Kulturalnie kulinarnie przyglądamy się nowemu wydaniu książki.

samurai-gourmet-netflix
10.03.2020

Seriale azjatyckie od kuchni. Piąty smak na ekranie

Wciąż nie wymyślono sposobu na przekazanie smaku ani zapachu poprzez ekran. Azjatyckie seriale jednak zadają temu kłam. Oglądając produkcje z Japonii, Korei czy Chin, zauważamy z jakim namaszczeniem są traktowane poszczególne składniki. Kolory poszczególnych dodatków oraz pokazywanie sposobu gotowania sprawia, że ślinka cieknie na sam widok. Bohaterom seriali zawsze towarzyszy zachwyt nad daniem i osadzenie dania w konkretnej sytuacji społecznej. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie przedstawiamy 4 produkcje azjatyckie z jedzeniem w tle.

mg ramen 3 (1)
28.02.2020

Ramen - smaki Japonii w domowym zaciszu [RECENZJA KSIĄŻKI]

Ramen na dobre opanował wyobraźnię smakoszy na całym świecie. Danie z makaronem na bazie intensywnego bulionu, pokrojonych wodorostów, ugotowanego na półmiękko jajka, charakterystycznych dodatków oraz świeżego pokrojonego szczypiorku przenosi do Kraju Kwitnącej Wiśni. Przygotowanie ramenu to jednak zadanie do wykonania we własnej kuchni. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie prezentujemy książkę „Ramen w domu” Briana MacDuckstona.

Kuchnia francuska w filmach
21.02.2020

Kuchnia francuska na małym ekranie. Czas na apetyczny seans!

Kuchnia francuska od wieków inspiruje szefów kuchni i miłośników jedzenia na całym świecie. Francuskie specjały to wątek chętnie podejmowanym również przez twórców filmów. Jakie tytuły warto obejrzeć i dlaczego? O tym w cyklu "Kulturalnie kulinarnie".

mg vege 1 - jak -nie-mieso- to-co-
14.02.2020

Czym zastąpić mięso? Soja to nie wszystko

Seitan, tempeh, yuba, tofu, natto to nie są magiczne formuły a tylko kilka nazw produktów uznanych za odżywcze zamienniki mięsa. Jest to szczególnie ważne dla wegetarian i wegan, którzy chcą jeść pełnowartościowe posiłki oraz dla osób lubiących urozmaicić swoją codzienną dietę. Roślinne zamienniki mięsa to lista produktów, z której każdy może wziąć coś dla siebie. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie przedstawiamy książkę Doroty Jaworskiej „ A jak nie mięso, to co?”.