Kulturalnie kulinarnie

ponad-przekonaniami-weganie-miesozerycy-3
24.01.2020

Jak zrozumieć weganina? O porozumieniu ponad roślinami

Jednym z trendów na rok 2020 jest kuchnia roślinna. Coraz więcej osób, jako postanowienie noworoczne wybrało przejście na weganizm. Przyczyny mogą być różne: etyczne, ekologiczne lub po prostu smakowe. Każde odejście od przyjętej normy może stać się powodem do nieporozumień. Dr Melanie Joy zajęła się problemem braku komunikacji między weganami i nie weganami. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie przedstawiamy książkę „Ponad przekonaniami. Weganie, wegetarianie i mięsożercy przy jednym stole”.

You-Netflix-slodycz-toksycznej-milosci-fot. materiały prasowe
17.01.2020

Słodycz toksycznej miłości. Serial You od Netflixa zaskakuje widzów

Prawie każda kobieta marzy o mężczyźnie ze snów. Gorzej, gdy tym snem okaże się najstraszniejszy koszmar. Postacią, która skradła serca, szerokiego grona subskrybentek Netflixa jest Joe Goldberg. Bohater serialu „You”. Drugi sezon produkcji dostępny jest od 26 grudnia i wypełniono go po brzegi odniesieniami kulinarnymi. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie przedstawiamy najciekawsze wątki związane z jedzeniem z serialu „You” platformy Netflix.

Jedz Pij Warszawo” - tradycja i nowoczesność czyli kulinarna kultura stolicy.
15.01.2020

Jedz Pij Warszawo - tradycja i nowoczesność czyli kulinarna kultura stolicy

W dniach 25 i 26 stycznia 2020 odbędzie się festiwal „Jedz Pij Warszawo”. To największe kulinarne wydarzenie roku prezentujące zarówno historię, tradycję i kulturę jak również najnowsze trendy gastronomiczne stolicy. W programie wydarzenia między innymi: live cooking i degustacje, karnawał przekąsek i zakąsek, warsztaty kulinarne i koktajlowe, spotkania z najlepszymi szefami kuchni, sommelierami i barmanami, strefa WEGE WAWA i targ festiwalowy oraz pokazy, wykłady i debaty wokół tematu jedzenia i picia. W ostatni weekend stycznia zapraszamy do Pałacu Kultury i Nauki, aby celebrować to co najlepsze wokół polskiego stołu!

Foodie Love- serial  do schrupania od HBO
03.01.2020

Foodie love – serial do schrupania od HBO

Od zawsze wiadomo, że jedzenie działa na zmysły. Hiszpański serial „Foodie Love” udowadnia, że miłość do jedzenia może mieć wiele wymiarów, a słowo „konsumpcja” kryje w sobie dwuznaczności. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie przedstawiamy „Foodie Love” – serial HBO dla smakoszy miłosnych treści.

gastrofizyka
26.12.2019

Chcemy doświadczać, a nie tylko jeść – wywiad z profesorem gastrofizyki Charlesem Spencem

Stworzył akustycznego chipsa, który chrupie bardziej niż inne, przekonał niedowiarków, że kolor talerza ma znaczenie, a na szybkość spożywania posiłku wpływa tempo muzyki. Charles Spence, oksfordzki profesor opowiada nam, dlaczego jedzenie nigdy nie jest po prostu jedzeniem.

_MW02697
13.12.2019

Zwyczajnie wyjątkowe – wywiad z autorkami książki „Nienasycone”

Co jadła Coco Chanel? A Frida Kahlo? 14 kobiet, prawie 100 przepisów. I one – dwie artystki z szaloną wizją. Książka „Nienasycone” to opowieść o codzienności niezwykłych kobiet i próba spojrzenia na nie z zupełnie innej perspektywy. Z autorkami, Klaudią Igą Peres i Marianne Pfeffer Gjengedal, rozmawiamy o wymarzonych zawodach z dzieciństwa, pracy stylistki jedzenia i tym, jak robić lepsze zdjęcia.

Kuchnia świętego Mikołaja
06.12.2019

Magiczna kuchnia świętego Mikołaja

Święty Mikołaj to postać znana chyba każdemu. Każdy dorosły, który był kiedyś dzieckiem, doskonale pamięta prezenty znajdowane pod poduszką. Paczuszki zawierające pomarańcze, czekolady i zabawki sprawiały radość najmłodszym. Wtedy zastanawialiśmy się, jak to się dzieje, że święty Mikołaj ma tyle sił na odwiedzenie wszystkich dzieci na świecie. W cyklu Kulturalnie kulinarnie przyjrzeliśmy się kulinarnym upodobaniom świętego Mikołaja.

vienioslider
29.11.2019

Piotr Vienio Więcławski i Brzuchomówcy [FRAGMENT KSIĄŻKI]

Piotr Vienio Więcławski dobrze wie, że jedzenie to nieodłączny element naszej codzienności. W książce "Brzuchomówcy" Vienio przepytuje swoich przyjaciół: artystów, pisarzy, muzyków, aktorów, jakie dania, kulinarne tradycje czy lokale gastronomiczne najbardziej zapadły im w pamięć. Poniżej fragment książki - Typ Mes i Pablopavo.

książki o kuchni świątecznej
29.11.2019

Książki o kuchni świątecznej - Boże Narodzenie nigdy nie było tak smaczne

Książki o kuchni świątecznej to pozycje obowiązkowe w naszej domowej biblioteczce. Sięgamy po nie, kiedy chcemy przygotować zarówno tradycyjne polskie potrawy wigilijne i świąteczne, jak i coś specjalnego, czego nigdy wcześniej nie robiliśmy. Książki o kuchni świątecznej to również idealna propozycja na prezent. W cyklu Kulturalnie kulinarnie wybraliśmy te, które po prostu trzeba mieć.

baner mg cegielska
15.11.2019

Agnieszka Cegielska i Naturalnie w kuchni [RECENZJA]

To, co jemy, wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Dlatego zbilansowany i przemyślany jadłospis powinien towarzyszyć nam na co dzień. W zabieganym świecie nie jest to proste, ale ułatwieniem będą przepisy z książki "Naturalnie w kuchni" autorstwa Agnieszki Cegielskiej. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" zaglądamy do środka i polecamy wybrany przepis na zdrową, rozgrzewającą i smaczną zupę.