Metod przygotowania jajecznicy jest naprawdę sporo. Każdy fan tego dania z jajkami ma swoją wypracowaną technikę, aby uzyskać efekt, który lubi najbardziej. Nie tylko smak, ale przede wszystkim konsystencja odgrywa w tej potrawie kluczową rolę. Przy serwowaniu jajecznicy z kromką dobrej jakości pieczywa posmarowaną masłem, pożądana struktura to ścięta, ale nie za sucha, delikatna w smaku jajecznica. I taką zrobimy smażąc, a właściwie gotując ją na parze. To bardzo proste!

Francuska metoda na jajecznicę

Klasyczna jajecznica po francusku to serwowana ze świeżą bagietką jajeczna masa z dodatkiem gęstej creme fraiche. Jednak nie o same składniki chodzi, a o sposób przygotowania. Nawet bez francuskiej śmietanki nabierze puszystości i delikatności. Zgodnie z rekomendacjami mistrzów gotowania, wykorzystujemy niewielki rondelek i metalową miskę o nieco większej średnicy niż garnek. Chodzi o to, aby umieścić ją na rondelku z gotującą się wodą, ale jej dno nie powinno stykać się z powierzchnią wrzątku. 

Jajecznica po francusku - przepis

  1. Jajka rozbijamy i rozmącamy widelcem. Możemy dodatkowo przesączyć masę przez sitko - zostaną na nim niepożądane części jajek. 
  2. Przekładamy do miski i ubijamy trzepaczką.
  3. Jeśli chcemy - w tym momencie dodajemy też śmietankę. 
  4. Dorzucamy masło. W proporcji ok. 15 g (1 łyżka) na 2 jajka w rozmiarze M.
  5. Stawiamy miskę na gotującej się wodzie, zmniejszając gaz lub moc palnika na średnią
  6. Mieszamy cały czas trzepaczką, do uzyskania oczekiwanej konsystencji.

Jakie dodatki do jajecznicy?

Jak zostało już wspomniane, tak puszysta, lekka jak chmurka jajecznica będzie doskonała po prostu z pieczywem. Ale możemy iść o krok dalej i podać zbilansowany posiłek ze świeżymi warzywami (pomidory, ogórek zielony czy rzodkiewki), a także kiełkami, które nie tylko pysznie chrupią, ale też mają mnóstwo witamin. Dobrym dodatkiem będzie też awokado - najlepiej odmiany hass, dojrzałe i pokrojone na plasterki lub rozgniecione i użyte zamiast masła. Jeśli planujemy bardziej wykwintne śniadanie - postawmy na kompozycje z dodatkiem wędzonych ryb. Idealnie nadaje się łosoś, pstrąg łososiowaty. Elegancki i na specjalne okazje będzie kawior.