Metod przygotowania jajecznicy jest naprawdę sporo. Każdy fan tego dania z jajkami ma swoją wypracowaną technikę, aby uzyskać efekt, który lubi najbardziej. Nie tylko smak, ale przede wszystkim konsystencja odgrywa w tej potrawie kluczową rolę. Przy serwowaniu jajecznicy z kromką dobrej jakości pieczywa posmarowaną masłem, pożądana struktura to ścięta, ale nie za sucha, delikatna w smaku jajecznica. I taką zrobimy smażąc, a właściwie gotując ją na parze. To bardzo proste!
Francuska metoda na jajecznicę
Klasyczna jajecznica po francusku to serwowana ze świeżą bagietką jajeczna masa z dodatkiem gęstej creme fraiche. Jednak nie o same składniki chodzi, a o sposób przygotowania. Nawet bez francuskiej śmietanki nabierze puszystości i delikatności. Zgodnie z rekomendacjami mistrzów gotowania, wykorzystujemy niewielki rondelek i metalową miskę o nieco większej średnicy niż garnek. Chodzi o to, aby umieścić ją na rondelku z gotującą się wodą, ale jej dno nie powinno stykać się z powierzchnią wrzątku.
Jajecznica po francusku - przepis
- Jajka rozbijamy i rozmącamy widelcem. Możemy dodatkowo przesączyć masę przez sitko - zostaną na nim niepożądane części jajek.
- Przekładamy do miski i ubijamy trzepaczką.
- Jeśli chcemy - w tym momencie dodajemy też śmietankę.
- Dorzucamy masło. W proporcji ok. 15 g (1 łyżka) na 2 jajka w rozmiarze M.
- Stawiamy miskę na gotującej się wodzie, zmniejszając gaz lub moc palnika na średnią
- Mieszamy cały czas trzepaczką, do uzyskania oczekiwanej konsystencji.
Jakie dodatki do jajecznicy?
Jak zostało już wspomniane, tak puszysta, lekka jak chmurka jajecznica będzie doskonała po prostu z pieczywem. Ale możemy iść o krok dalej i podać zbilansowany posiłek ze świeżymi warzywami (pomidory, ogórek zielony czy rzodkiewki), a także kiełkami, które nie tylko pysznie chrupią, ale też mają mnóstwo witamin. Dobrym dodatkiem będzie też awokado - najlepiej odmiany hass, dojrzałe i pokrojone na plasterki lub rozgniecione i użyte zamiast masła. Jeśli planujemy bardziej wykwintne śniadanie - postawmy na kompozycje z dodatkiem wędzonych ryb. Idealnie nadaje się łosoś, pstrąg łososiowaty. Elegancki i na specjalne okazje będzie kawior.