Cukinia gości na moim stole przez całe lato, a później całą jesień i zimę, gdy wykorzystuję przetwory na jej bazie. To przede wszystkim małosolna czy konserwowa cukinia, która polecana jest do obiadu. Wraz z moją mamą lubimy też bigos z cukinii czy ketchup. Jest jednak jeden wypiek, bez którego nie mogłoby obyć się lato. To babeczki, które są pulchniutkie i niezwykle smaczne. Sprawdźcie koniecznie przepis na te proste wypieki. Użyjcie do tego formy na muffinki lub wzmacnianych papilotek.

Jak zrobić babeczki z cukinii, aby były pulchne?

Babeczki z cukinii możecie przygotować na bazie orkiszowej lub pszennej mąki. Dodatek korzennych przypraw, takich jak cynamon, kardamon czy ziele angielskie pozwala delikatnie podkreślić wyjątkowy smak cukinii. To zdrowy wypiek, który pozwala przemycić nieco warzyw nawet dla najmłodszych.

Nie zapomnijcie, że po starciu cukinii warto przecisnąć ją przez praskę lub odsączyć za pomocą gazy. To pozwoli uniknąć zakalca w cieście i sprawi, że będą nieco pulchniejsze. Sekretem są dodane ubite białka na sztywną masę. Spowodują, że pojawią się w nich bąbelki powietrza. Napowietrzą masę i będzie znacznie smaczniejsza.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 duże cukinie
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Przesiejcie dokładnie mąkę pszenną lub orkiszową. Pamiętajcie, że najlepiej wykonywać ten przepis przy użyciu klasycznej mąki, a nie pełnoziarnistej. Cukinie umyjcie i obierzcie ze skórki, jeżeli jest nieco starsza. W innym wypadku zetrzyjcie razem z nią, dla urozmaicenia koloru. Odciśnijcie startą cukinię za pomocą gazy lub w rękach. Połączcie z mąką i żółtkami.

Dodajcie przyprawy oraz proszek do pieczenia i sodę. Ubijcie białka jaj na sztywno przez około 10 minut w mikserze. Połączcie z całą masą i delikatnie wymieszajcie szpatułką. Przełóżcie łyżeczką do papilotek umieszczonych w formie do muffinek.

Wypełnijcie do 3/4 miejsca. Pieczcie przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyciągnijcie i przestudźcie na kratce do wypieków. Możecie je udekorować cukrem pudrem lub lukrem na bazie soku z cytryny i cukru.

Jaki rodzaj cukinii wybrać i czym szybciej można ją poszatkować?

Cukinia do wypieków powinna być dość zawarta oraz pozbawiona gniazda nasiennego. Znajduje się w nim gąbczasta membrana, która chłonie tłuszcz i nie jest zbyt smaczna. Warto ją odkroić podczas przygotowań. Im większa cukinia, tym środka z pestkami znacznie więcej - o ile przy gulaszach nie jest ona problemem, o tyle w wypiekach stanowi niepotrzebny dodatek do wykrojenia.

Zalecam użycie mniejszych lub średnich okazów, aby nie musieć zbyt dużo odkrajać. Pamiętajcie, że żółtą cukinię należy wybierać jak najmłodszą - jej skóra robi się dość twarda i nieprzyjemna po przeczekaniu. Możecie jej użyć, jednak najpierw obierzcie ze skóry. Możecie poszatkować ją za pomocą tarki elektrycznej, jaką znajdziecie np. w Lidlu.

Jak wspominają zadowoleni Klienci na stronie Lidl.pl:

Bardzo dobra tarka do warzyw, kupiłam z myślą o tarciu ziemniaków na placki ziemniaczane. I jestem z efektu bardzo zadowolona. Polecam!

Funkcjonalny ,przydatny w kuchni, spełnił moje oczekiwania. Wygląda solidnie i bardzo dobrze wykonany będzie służył pewnie wiele lat.

Bardzo fajnie urządzenie wielofunkcyjne ułatwia pracę w domu.