Bigos z cukinii to był popisowy przepis mojej babci. Zawsze starała się zrobić więcej, aby móc cieszyć się nim nie tylko od święta. Pachniał bardzo aromatycznie z nutką przypraw, które umiała dobrać, jak nikt inny. Dorodna cukinia, papryka, cebula z własnego ogrodu oraz inne warzywa. Jednak nie dodawała jednego składnika, który często powoduje gorycz. Sprawdźcie, o co dokładnie chodzi.

Jak zrobić bigos z cukinii, aby nie był gorzki?

Wybierzcie dowolną odmianę, jaką macie w warzywniaku czy przydomowym ogródku. Nie może być zbyt duża, gdyż pestki są wodniste i nie mają zbyt przyjemnego smaku. Babcia i ja nigdy nie dodajemy pieprzu w ziarnach, gdyż sprawia, ze cała potrawa potrafi zgorzknieć. Jesteście ciekawi, jak wygląda przepis na najlepszy bigos z cukinii? Poniżej znajdziecie wskazówki krok, po kroku:

Składniki:

  • 5 średnich cukinii
  • 2 cebule cukrowe
  • 5 pomidorów malinowych
  • 4 papryki czerwone
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka papryki w proszku
  • szklanka wywaru drobiowego lub warzywnego

Przygotowanie:

Cukinię dokładnie wypłuczcie i pokrójcie w mniejsze talarki - nie obierając skórki. Możecie wykorzystać także tarkę elektryczną i pokroić na paseczki. Ciekawym wyborem są także wstążki, które dobrze komponują się w daniu.Sparzcie paprykę we wrzątku i pokrójcie w paseczki lub kosteczkę. Pomidory pokrójcie w łódeczki i dodajcie do reszty warzyw.

Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w piórka lub kosteczkę. Przełóżcie całość do żeliwnego garnka i doprawcie wyżej wymienionymi przyprawami. Na koniec, po podsmażeniu warzyw, dolejcie wywar drobiowy lub warzywny. Duście pod przykryciem przez około 30 minut lub przełóżcie do piekarnika na 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez 25 minut.

Jaką cukinię wybrać do bigosu czy gulaszu? Na co zwrócić uwagę?

Cukinia, którą używam do sporządzenia bigosu, jest zawsze bardzo jędrna, ale tez niewielkich rozmiarów. To daje mi pewność, że nie ma w niej gąbczastej membrany, która nie nadaje się do wykorzystania do przetworów.

Pochłania większość tłuszczu oraz uwalnia zbyt dużo wilgoci. Moje cukinie mają około 15 cm długości i nie są zbyt grube. Lubię zarówno te prążkowane, zielone oraz żółte. W przypadku tych ostatnich upewnijcie się, że skórka jest miękka i tekstura pozwala na swobodne chrupanie.

Czym najlepiej zetrzeć cukinię, aby przerobić większą ilość?

Dobrym pomysłem jest wykorzystanie elektrycznych tarek do warzyw, sera oraz orzechów. Pozwalają przerobić znacznie większe ilości warzyw, potrzebnych do sporządzenia przetworów. Używam do tego tej z Lidla, która jest bardzo wytrzymała. W kilka minut mam cały stos cukinii, którą używam do dżemu cukiniowego, bigosu, marynowanej na sałakę czy innych weków. Wypróbujcie sami, a z pewnością nie pożałujecie tej decyzji. Poniżej znajdziecie też wypowiedzi zadowolonych Klientów:

Jak wspominają zadowoleni Klienci na stronie Lidl.pl:

Bardzo dobra tarka do warzyw, kupiłam z myślą o tarciu ziemniaków na placki ziemniaczane. I jestem z efektu bardzo zadowolona. Polecam!

Funkcjonalny ,przydatny w kuchni, spełnił moje oczekiwania. Wygląda solidnie i bardzo dobrze wykonany będzie służył pewnie wiele lat.

Bardzo fajnie urządzenie wielofunkcyjne ułatwia pracę w domu.

Wybrałam ten produkt że względu na cenę. Potrzebowałam wymiany starego sprzętu i dobrze trafiłam.

Pomocny w kuchni, szybko szatkuje warzywa.