Kruche od spodu i przyrumienione z góry budyniowe babeczki to jedno z flagowych dań kuchni portugalskiej i każdy turysta chce ich spróbować. Te mini tarty można łatwo zrobić w domu na bazie gotowego ciasta francuskiego, jednak cała trudność tkwi w budyniowym nadzieniu. Zobaczcie sprytny sposób na przepyszny i pięknie wyglądający krem budyniowy bez gotowania, który pozwoli wam wyczarować obłędne babeczki znacznie łatwiej i szybciej.

Jak zrobić nadzienie budyniowe do babeczek?

Tradycyjny krem budyniowy do portugalskich babeczek robi się w kilku etapach, gdyż najpierw musimy ugotować syrop cukrowy i go wystudzić, a w drugiej misce wymieszać zimne mleko z mąką, po czym zalać je kolejną porcją, tym razem gorącego mleka. Taką mieszankę łączymy potem z syropem, a na koniec dodajemy żółtka. Wszystko to wymaga poświęcenia sporej ilości czasu, podczas którego możemy popełnić kilka popularnych błędów, jednak podobny efekt można jednak uzyskać znacznie prościej.

Jak zrobić budyń do babeczek bez kilkukrotnego podgrzewania i studzenia każdego ze składników mieszanki? Wystarczy tylko wymieszać w jednej misce jedno całe jajko, 2 żółtka, cukier oraz mleko oraz gęstą śmietankę i gotowe. Nie potrzebujecie nawet miksera, bo wszystko wystarczy połączyć trzepaczką lub nawet zwykłym widelcem. Tak przygotowana mieszanka nie wymaga gotowania, jak klasyczna masa budyniowa i wystarczy ją tylko wylać na ciasto francuskie, a następnie włożyć wszystko do piekarnika. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie wypróbujcie ten prosty, a bardzo efektowny deser. 

Jak łatwo uformować babeczki z ciasta francuskiego?

Gdy mamy już gotowy krem budyniowy, zostaje już tylko wypełnić nim ciasto francuskie i włożyć wszystko do piekarnika. Aby jednak łatwo uformować gotowe ciasto w kształt babeczek, zamiast lepić je ręcznie, lepiej użyć triku z miską. Wystarczy zwinąć 2 płaty gotowego ciasta francuskiego w ciasny rulon, a następnie pokroić go w plastry i wykleić nimi dno małej miseczki. W ten sposób w kilka sekund powstaną idealnie równe spody do babeczek, które wystarczy już tylko przełożyć do papierowych papilotek i gotowe.

Budyniowe babeczki z ciasta francuskiego - prosty przepis

Składniki:

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego,
  • 1 całe jajko i 2 żółtka,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 150 ml gęstej śmietanki,
  • 3 łyżki cukru,
  • kilka kropli esencji waniliowej.

Przygotowanie:

Jeden płat ciasta francuskiego zwijamy w ciasną rolkę, a następnie układamy ją na drugim arkuszu i ponownie owijamy ściśle całość w gruby rulon. Tak przygotowaną rolkę ciasta wkładamy do lodówki na godzinę, a w międzyczasie robimy prosty krem.

Całe jajko i żółtka mieszamy z cukrem i ekstraktem waniliowym, a następnie dolewamy do tego mleko i śmietanę. Wszystko łączymy na jednolitą masę i wstawiamy do lodówki, również na około godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy rolkę ciasta i kroimy ją na 12 różnych plastrów. Następnie każdy z nich wkładamy do małej miseczki i wylepiamy nim jej dno. W ten sposób powstaną idealnie równe spody do babeczek, które wystarczy już tylko ostrożnie wyjąć z miseczki i przełożyć do papierowych papilotek.

Gotowe spody wypełniamy schłodzoną masą do 3/4 wysokości, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na około 20 minut.